Korai magömlés, idő előtti (korai) ejakuláció

Korai magömlés elnevezései

A korai magömlés a legismertebb elnevezés, sok esetben korai orgazmusnak is nevezik, illetve hivatalosan az idő előtti (korai) ejakuláció is használatos, illetve sokszor a latin Ejaculatio praecox kifejezést is használják.

Mit nevezünk korai ejakulációnak?

Szubjektív, hogy mi számít korainak a férfi orgazmusát tekintve. Éppen ezért ezt konkrét időben nem biztos, hogy érdemes meghatározni. Sokkal inkább az a döntő, hogy a férfi elegendőnek érzi-e az időt ameddig az orgazmust eléri, hogy a partner orgazmusához vagy kellő szexuális élményéhez elég-e az eltelt idő. Így az a kérdés, hogy a kívánt szexuális élmény elérhető-e a férfi orgazmusával véget érő aktus alatt.

Egy másik meghatározás szerint korai magömlés az amikor a férfi nem tudja annyi ideig kontrollálni az orgazmus elérését, ameddig azt szeretné. Illetve amennyi ideig a partner igényei szerint szükséges.

Mikor állapíthatunk meg idő előtti, korai ejakulációt?

Hagyományosan azt nevezzük korai ejakulációnak, amikor a férfi az aktus során perceken belül vagy az általa kívántnál hamarabb jut el az orgazmusig és annak bekövetkeztét nem tudja késleltetni. (Természetesen mindez nem vaginális ingerlés esetére is vonatkozik.)

Mindez természtesen nem egyszer vagy néhányszort történik így, hanem az esetek túlnyomó többségében, 75-100%-ban.

Ugyanakkor problémának ez csak akkor értelmezhető, ha mindez problémát okoz a személynek, a párjának vagy mindketejüknek.

Korai magömlés néhány alapvetö típusa

  • Egész életen át tartó, primer korai ejakuláció, amikor a korai magömlés problémája a szexuális élet megkezdése óta fennál.
  • Szerzet korai magömlés, amikor az idő előtti ejakuláció nem mindig volt jelen, csak egy meghatározott ideje áll fennt, de volt olyan állapot, amikor az orgazmus kontrollja jobb volt.

 

  • Generalizált korai magömlés, amikor a probléma általános, és nem korlátozódik egy adott helyzetre vagy partnerre.
  • Helyzeti korai ejakuláció, amikor a probléma nem általános, hanem adott helyzethez, helyzetekhez, ingerekhez, vagy partnerhez, partnerekhez köthető.

 

Továbbá a korai ejakuláció, a férfi idő előtti orgazmusa történhet:

  • minden szexuális inger nélkül,
  • csupán gondolatok, vagy az erotikus helyzet hatására, de érintés nélkül,
  • minimális ingerlés hatására az előjáték során,
  • a pénisz hüvelybe való bevezetésekor azonnal,
  • az aktus elkezdése után nem sokkal,
  • jóval később is, de mégis előbb mit ahogy az a  férfi vagy a nő szeretné.

Mindez más és más működés, de minden esetben csökkenti a szexuális élmény lehetőségét és teljességét és a felek örömét és elégedettségét.

 

 

 

 

 

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU