Merevedési zavar, erekciós zavar, impotencia

Merevedési zavar elnevezései

A merevedési zavar, erekciós zavar, erectilis diszfunkció, ED és az impotencia kifejezések lényegében szinonimái egymásnak. Jelenleg hivatalosan leginkább az erekciós zavar használatos, illetve hasonlóképpen a merevedési zavar. Orvosi szövegekben inkább az erectilis diszfunkció, ED kifejezések találhatóak meg. Mindez ugyanarra a problémára utal, így ezek a kifejezése felcserélhetőek.

Az impotencia kifejezést modern szövegekben már nem illendő használni, hiszen ez tévesen utal impotens férfi személyére, amely egyrészt téves, másrészt bántó. Nincs olyan, hogy impotens férfi, hanem egy személyről beszélünk, akinek valamilyen okból problémája támadt a merevedéssel, amely nem az egész személyiségét írja le, hanem csupán egy szexuális funkciózavar, ezért inkább a merevedés zavaráról, az erekció zavaráról beszélünk.

Mikor állapítható meg merevedési zavar, erekciós zavar?

Az erekciós zavar lényegében a szeretkezéshez szükséges merevedés létrejöttének, vagy fenntartásának a nehézsége vagy hiánya.

Merevedési zavar három leggyakoribb megnyilvánulási formája:

 • A férfi péniszének a merevedése kimondottan nehezen jön létre a szexuális tevékenység során.
 • A férfi merevedése a szeretkezés, az aktus során csökken vagy megszűnik, és így a szeretkezést, az aktus a pár nem tudja folytatni, annak ellenére, hogy az orgazmus egyikük sem érte el, illetve egyébként még nem állt szándékukban megszakítani az aktust.
 • A férfi péniszének az erekciója határozott csökken.

Az erekciós zavar tehát azt jelenti, hogy a férfi péniszének a merevedése a szexuális helyzet során egyáltalán nem jön létre, nehezen jön létre, vagy pedig a szeretkezés, az aktus során csökken vagy megszűnik és ez nem a magömlés, az orgazmus bekövetkezése miatt történik, hanem indokolatlanul, látható ok nélkül.

Az erekciós zavar, merevedési zavar gyakorisága

A világon több mint 100 millió (100.000.000) férfit érint a merevedés nehézsége.

A férfiak 50%-a élete során tapasztal problémákat az erekcióval kapcsolatosan.

Magyarországon (és világszinten is) 10% körüli az erekciós zavar előfordulása (prevalenciája), tehát jelen pillanatban, – vagy bárely konkrét időpontot vizsgálva, – a férfiak 10%-ának van nehézsége a merevedés létrejöttével vagy fenntartásával.

Így elmondható, hogy az erekciós zavar a férfiak egyik leggyakoribb szexuális problémája. A másik igen gyakori nehézség pedig a korai magömlés, korai ejakuláció.

A szexuális izgalom és annak gátja az erekciós zavarban

Az erotikus helyzet összetett élmény, melynek testi, mentális, érzelmi (fiziológiai, kognitív, affektív)  hatásai egyaránt jelentősek. Ezek egymásra is hatva alakítják a szexuális izgalom testi és lelki élményét. Ez pedig létrehozza azt a testi állapotot, – konkrétan a pénisz merevedését, – amely alkalmassá teszi a férfi arra, hogy az aktus – a pénisz bevezetése és mozgása a női hüvelybe –  megtörténhessen. Akár a testi, az érzelmi vagy a gondolati oldal nem megfelelő, akkor ez gátollhatja a merevedés létrejöttét vagy megfelelő működését.

A merevedési zavar, erekciós zavar pszichológiai okai

 • Teljesítményszorongás

A szorongás alapvetően számos testi és lelki funkciót nehezít és gátol. A teljesítményszorongás esetében a személy nagyon meg akar feleli saját vagy párja vélt vagy valós elvárásának és ez jelentős szorongást és stresszt okoz számára. A pénisz merevedése viszont a közhiedelemmel ellentétben nem izomfeszülés által következik be, hanem éppen a megfelelő izmok relaxációjának, ellazulásának a következénye. Így a szorongás és teljsítményszorongás által a szervezetben felszabaduló stresszhormonok kimondottan gátolják vagy csökkentik, megszűtetik a hímvessző erekcióját. A helyi izmok feszülése esetén a péniszbe nem jut elegendő vér, így a merevedés csökken vagy nem jön létre, míg ha ezek az izmok ellazulnak, akkor szexuális izgalom hatására megfelelő mennyiségű vér áramolhat a hímvesszőbe, és létrejöhet a merevedés.

Aki szeretkezés közben a lehetséges kudarcra gondol, arra, hogy mi lesz a következménye annak, ha a “teljesítménye” nem megfelelő, ha nem sikerül kielégítenie a partnerét, ha idő előtt eléri az orgazmust, ha azt nem nyújtja amit szeretne, vagy amit vélhetően a patrne elvár, akkor nem tud a jelenben, a szexuális élményben jelen lenni. Így sokkal inkább megfigyeli a saját szexuáls működését és a merevedésének a mértékét, mintsem átélné az erotikus élményt. Ez pedig a fent említett módon akadályává válik az erekciónak.

A teljesítményszorongásnak sok formája és gyökere lehet. Szólhat a jelenről, az adott helyzetben való megfelelésről, illetve kudarcról. Szólhat a jövőről, arról, hogy a másik  mit fog érezni, gondolni, tenni, másoknak mondani róla az együttlét után ha abban nem megfelelően teljesít. Illetve szólhat a múltról, korábbi kudarcélményekről és sikertelenségekről, amelyet a jelenlegi helyzet felidéz és ez jelentős szorongást okoz és megerősíti a teljesítményszorongást.

 • Családban látott és ott megtanult negatív szexuális attitűdök
 • A szexuális kommunikáció hiánya, vagy alacsony színvonala

Ha személy gyerekkorában, családjában a szexualitásról nem lehetett beszélni, ha nem voltak erre szavaik, ha inkább zavarbaejtő volt a téma, ha a szex tabu volt, akkor ez a hallagatás és elkerülés összekapcsolódika szexualitás teljes témakörével. Így maga a szex is tabuvá válhat, a szexuális vágy és nemi aktivitás is inkább titkolnivaló lesz a személy számára, így az erről való párkapcsolati kommunikáció is ellehetetlenül. Ez pedig gátja az önfeled játékosságnak, az önkiteljesítésnek, a vágyak és igények kommunikációjának. Mindezek pedig a merevedés nehézségét okozhatja

 • Férfi státusz és dominancia téves értelmezése

Hagyományosan gondolodva a férfi szerep dominanciával és magasabb kontrollszükséglettel jár. Ugyanakkor ha egy férfi ehhez ragaszkodva nem tud belefeledkezni a szeretkezésbe, ha nem tud gyengéd, elfogadó, empatikus, odaadól lenni, akkor nem tudja átélni az együttlétnek az élményét, és ennek hiányában a merevedése csökken, megszűnik, vagy létre sem jön.

Ha a férfi a párkapcsolatban, a szeretkezésben nem tudja feladni a kontrolligényt, akkor nem tud igazán odafigyelni a partnerére, és az együttlét nem lesz igazán kölcsönös és egymásra figyelő és így örömteli sem lesz.

A dominancia és kontroll sérülhet más okból is, így péládul a karrier hanyatlása, a munkahely elvesztése, a társadalmi státusz megingása okán, amely a dominancia túlértékelése esetén jelentősen kihat az egész életre így a szexuális működésre is és problémákhoz vezet.

 • Eltérő intimitásigény

Sok esetben a férfiassághoz a visszafogottabb kommunikáció és az érzelmek alacsonyabb intenzítása kapcsolódik.  Az erős férfi képéhez gyakran az érzelmesség alacsony mértékét kapcsoljuk. Így ez esetben aki szeretne megfelelni ennek a sematikus férfiképnek, az visszafogott lesz az érzemi kommunikációban, ami nem szerencsés, mert a nők számára igen fontos az érzelmi intimitás. Illetve a férfiak élménye sem teljes az érzelmi kommunikáció és intimitás hiányában.

A különböző jellegű ígények következtében a megoldási kísérletek is hasonlóak lehetnek, így a probléma megoldására tett kísérletek ebben az esetben nem segítenek, hanem sokkal inkább elmélyítik a problémát és tovább nehezítik a helyzetet, tovább erősítve a merevedési zavart. Ez egy sajátos üldöző-menekülő interakciós mintázatot temethet a feek között.

 • Hiányzik a kémia

Vannak olyan párkapcsolato, ahol akár a kapcsolat elejétől kiányzik a kémia a felek között. Itt természetesen “kémia” kifejezés alatt ne eltétlenül valódi biokémiai folyamatokat értünk. Sokkal inkább a szexuális vágyat, a testi vonzalmat. (Az ember eseetében a feromonok hatása csak feltételezés, ezt ezidáig nem sikerült igazolni tudományosan, így ez inkább tekinthető romantikus elképzelésnek mintsem ténynek.)

Mindenesetre, van olyan helyzet, amikor a kezdetektől fogva hiányzik az alapvető vonzalom és összehanglódási képesség, a felek érzik a szexuális inkompatibilitást. Ennek könnyen lehet kövtkezménye az erekció nehézsége.

 • Eltérő szexuális szkriptek, szexuális forgatókönyvek

Minden cselekvésünkhöz kapcslódának általános és személyes forgatókönyvek, sémák, így természetesen a szexulális vislekedéshez is. Ha a két fél forgatókönyvei nagyon eltérőek, ha nagyon távol esnek egymástó, akkor ez komoly elégedetlenséghez vezet. Ez eseben egészen máshogy képzelik el a szeretkezést, már élményt várnak. Ha nagyon különböznek a forgatókönyvek, nehéz megtalálni a kölcsönösen kielégítő élményt és ez sok feszöltséghez és csalódáshoz vezethet, amely pedig nem kedvez a szexuális ráhangolódásnak a merevedés kialakulásának és fennmaradásának. A legnagyobb nehézség akkor van, ha a minták nagyon erősen korlátozóak, ha nagyon mechanisztikusak, mert ebben az esetben nehetebb a rugalmasság és így nehezebb összehangolódni a szeretkezésben, ez pedig nehezíti az erekció létrejöttét, így könnyen létrejön és fennmarad a merevedési zavar.

 • Szexuális alulinformáltság
 • Szexuális hiedelmek, téves információk
 • Depresszió
 • Szorongás
 • Vallási előírások eltúlzott értelmezése
 • Bűntudat
 • Szégyen
 • Öregedéstől való félelem
 • Betegségektől való félelem, akár nemi úton terjedő betegségektől (STD) való félelem
 • Terhességtől való félelem
 • A fogamzás nehézségétől, elmaradásától való félelem.

Az erekciós zavar, merevedési zavar biológiai, organikus, testi okai

 •  Szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) problémák
 • Neurológiai rendellenességek
 • Endokrinológiai zavarok
 • Urológiai problémák
 • Egyéb testi betegségek
 • Gyógyszerek hatása és mellékhatása
 • Alkohol
 • Drogok
 • A fenti okok kombinációi
 • A fenti okok pszichés okokkal való kombinációja

 

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU