Csikló, klitorisz

A csikló, klitorisz a nő test szexuális örömért felelős része, rendkívül beidegzett szerv. Erről szól részletesen ez az alábbi írás.

Csikló, klitorisz

A csikló, klitorisz a női test legérzékenyebb része, melynek egyedülállóan fontos szerepe van a női szexuális öröm elérésében.

Ebben az írásban részletesen írok csikló működéséről, anatómiájáról, élettanáról, pszichológiái és szexuálpszichológiai kérdéseiről, a szexuális szempontokról, és részletese írok csikló orgazmus részleteiről és sok egyéb érdekes és hasznos szempontról.

Klitorisz csikló szexuálpszichológus

Mindent a csiklóról. A csikló, klitorisz szexuálpszichológiája, anatómiája, élettana és érdekességei.

Mire jó a csikló?

A csikló (klitorsz) az egyetlen olyan emberi szerv, amelynek kizárólagos funkciója az örömszerzés, a testi gyönyörök és az orgazmus elérése.

A csikló rendkívül beidegzett és érzékeny női szerv, a női nemi szervek közül magasan a legérzékenyebb. Sok ezer, sőt tízezer idegvégződéssel rendelkezik, így nagyon intenzív érzéseket okozó, igazán érzéki szerv.

Klitorisz vagy csikló?

A magyar „csikló” kifejezés jelentése teljesen azonos az idegen, illetve orvosi „klitorisz” illetve „clitoris” kifejezéssel. (angolul és latinul: clitoris, németül: Klitoris).

A klitorisz (csikló) a legörömtelibb női szerv lehetne, de a története mégsem felhőtlen. Ahogy a szexualitás sokáig jelentős tabu volt és sok szégyen és bűntudat kapcsolódott hozzá, úgy a női szexualitás és a női nemi szervek kiemelten tabunak számítottak. A csikló még a többi női nemi szervhez képest is tabusított és felfedezetlen volt, miközben éppen a szexuális örömhöz legfontosabb női szervről beszélünk.

Mindezt jól mutatja az, hogy a női csikló pontos anatómiai felépítését csak 1998-ban írták le teljes egészében. Ezt Helen O’Connell ausztrál orvosnak köszönhetjük. Ezelőtt az orvosi, élettani és anatómiai könyvekben nem, vagy csak nagyon elnagyoltan szerepelt a csikló ábrázolása vagy leírása.

A női csikló anatómiája

A  női csikló makkja

Ha a csiklóról beszélünk, általában egy kis rejtett vagy kiemelkedő részre gondolunk a külső női nemi szerv felső részén a kisajkak felső találkozásánál. Ez igazából nem a csikló, csak a csikló makkja (glans clitoridis). Ez a csikló közismertebb része, mert ez látszik, ezzel kerülhetünk közvetlenül kapcsolatba az önfelfedezés, az önkielégítés vagy a szex során.

A csikló makkjának a mérete egyénileg nagyon változó. Rejtőzhet a teljes észrevehetetlenségig belesimulva a női testbe, vagy lehet akár több centiméteres is, mindez teljesen normális.

A csiklónak ez a része a leginkább beidegzett, így rendkívül érzékeny. A csikló is képes a péniszhez hasonlóan erekcióra. Szexuális izgalom hatására megduzzad, megnő, erektáltá válik.

csikló, klitorisz, clitoris

A klitorisz makkjának fitymája

A klitorisz makkját egy bőrréteg fedi a legtöbbször jelentős mértékben, ez az előbőr, a csikló fitymája (preputium). Ennek a vastagsága és mértéke is változó, ami teljesen normális.

A csikló szárai

A csikló tehát nem csupán a felszínen található kis rész, hanem ennél sokkal nagyobb, egyénileg változó, de átlagosan 8-12 cm hosszú szerv, amely majdnem teljesen egészében a test belsejében helyezkedik el, körülvéve a hüvelyt és a húgycsővezetéket. A csikló szárai (crura clitoridis)  szivacsos és barlangos testből (corpora cavernosa) állnak.

A pénisz is szivacsos és barlangos testeket tartalmaz, amelyek szexuális izgalom hatására vérrel telnek meg és így jön létre a pénisz merevedése. Ugyanez a folyamat történik a klitorisz erekciójakor is, a benne lévő szivacsos és barlangos testek vérrel telnek meg szexuáls izgalom hatására és így jön létre a merevedés.

A női csikló beidegzettsége

Jó ideje tudjuk, hogy a klitorisz nagyon érzékeny terület, amely rendkívül beidegzett, több ezer idegvégződéssel rendelkezik. A legfrissebb kutatásokból tudjuk, hogy nem ezres hanem tízezres nagyságrendű az idegrostok száma ezen a területen.

Pénisz és csikló közös gyökerei

A női és férfi nemi szervek nagyon különbözőek. Ez igaz, de mégsem olyan mértékben, mint gondolnánk. Fontos tudni, hogy a magzati fejlődés során az első 6 hétben nemünktől függetlenül azonosan fejlődnek a nemi szerveink. Majd ezután hormonális hatásoktól függően folytatódik valamely irányba a nemi szervek fejlődése és alakulnak ki a férfi vagy női nemi szervek. Így tehát van egy fejlődési szakasz, amely azonos a pénisz és a csikló fejlődésében és ebből a közös korai állapotból alakul ki férfiak esetében a pénisz, nők esetében pedig a csikló.  A klitorisz és a pénisz méretben, felépítésben, beidegzettségben ha nem is azonosak, de mégis nagyon hasonlóak. Mint ahogy az erekcióra való képesség is azonos.

A csikló erekciója, merevedése

A péniszhez hasonlóan a klitorisz is szivacsos, barlangos testből áll amely szexuális izgalom hatására vérrel telítődik és így létrejön a csikló merevedése, erekciója. Ennek során a csikló megmerevedik és a mérete is megnő.

A klitorisz és a pénisz említett hasonlóságai alapján akár mondhatjuk, hogy a csikló a női pénisz, vagy hogy a pénisz a férfi csikló.

Csikló és orgazmus, csiklóorgazmus

Hüvelyi vagy csikló orgazmus

Meg kell említeni Sigmund Freud nevét, aki annak idején azt állította, hogy a hüvelyi vagy vaginális orgazmus az amely az érett személyiség sajátja, a csiklóorgazmust pedig infantilisnak, éretlennek tekintette. Mindezt az állítások nem valódi tudományos alapokon állítottak, hanem sokkal inkább a korának megfelelő közvélekedés és az anatómiai, élettani információk hiányának köszönhető. Nem sokkal később a hivatalos tudományos álláspont is cáfolta ezt, megállapítva egyrészt azt, hogy miden orgazmus jó és egyenértékű, és azt is, hogy a klitorális és hüvelyi orgazmust is leginkább a clitoris különféle ingerlései okozzák, így nem is különböznek annyira, mint Freud gondolta. Hazánkban Lux Elvira hirdette, hogy női maszturbáció káros, mert ezáltal rögzül a csiklóorgazmus és nehezebben elérhető a hüvelyi orgazmus. Ez igen káros üzenet volt, mert éppen az ellenkezője igaz, az éri el könnyebben az szeretkezés során az orgazmust, aki tisztában van a teste működésével és önkielégítés által megtanulta elérni az orgazmust.

A hüvelyi orgazmus, illetve vaginális orgazmus kapcsán tehát azt gondoljuk, hogy lényegében közvetett csiklóorgazmusról van szó, amely a csikló különféle részeit ért ingerek okoznak. Ezzel együtt természetesen a hüvelyi ingerlés önmagában is kellemes és örömteli érzés, de mindez nem csupán önmagában okoz kellemes érzéseket, hanem a csikló mélyebb részein keresztül is.

Ki hogy élvezi a szexet?

Tény, hogy a női orgazmus szerve a csikló. A nők jelentős többsége a csikló ingerlése által és csak úgy képes az orgazmusra. Sőt, a nők kevesebb mint 20 százaléka képes pusztán a hüvelyi szeretkezés által elérni az orgazmust, a túlnyomó többsége tehát nem, így ez normális.

 A csikló érzékenysége

A csikló vérellátása és nagy számú idegvégződései miatt rendkívül érzékeny, a belőle kisugárzó érzések a hüvelybe, a belső combokra és az alhasra is kiterjedhetnek. A klitorisz érzékenysége személyenként rendkívül eltérő lehet. Jelentősen függ a női test hormonális állapotától, a szexuális aktivitástól és a személyes preferenciáktól is. A csikló érzékenységen növekedhet serdülőkorban és a menopauza előtt is.

A klitorisz ideális ingerlése, csikló orgazmus

A megfelelő érintés, izgatás, ingerlés mértéke, erőssége és területe személyenként nagyon eltérő. A csikló mérete, érzékenysége is nagyon változó. A nők többsége a gyengébb, finomabb érintéseket kedveli, de vannak akik a kimondottan erőteljes és gyors ingereket szeretik. így bár vannak akiknek a nagyon intenzív ingerek okoznak örömöt, a többség a gyengédebb érintéseket szereti. Olyanok is vannak akik nem is viselik el a csikló direkt izgatását vagy finom érintését, számukra inkább a csikló környékének az érintése jelenti az örömteli érzéseket, a csikló direkt érintése számukra kellemetlen. Minden igény és egyedi érzés egészséges és rendben van, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a számára kellemes és kielégítő módját az ingereknek és az, hogy ezt a partnerének ki tudja fejezni szégyenérzet nélkül.

A nők többsége tehát a lassú, gyengéd és fokozódó ingerlést kedveli. Mivel ez nagyon érzékeny terület, ezért fontos, hogy az első érintések pláne lassúak, gyengédek és fokozatosak legyenek. A kezdeti lassú, finom érintések segítenek a ráhangolódásban tesi és lelki értelemben is. Abban is nagyok az egyéni különbségek, hogy mindezt mivel érdemes felvezetni, vannak akiknek mindez előtt hosszabb előjáték szükséges, mások számára a hosszabb felvezetés unalmas és szeretnek minél hamarabb eljutni a direktebb érintésekhez.

A további ingerlés során lényeges a változatosság, hogy az ingerek és érzések ne váljanak unalmassá, így az érintések ereje, sebessége és módja jó, ha kellőképpen változatos.

Ugyanakkor az orgazmus felé haladva a megfelelő mozdulatot megtalálva már előnyösebb a megfelelő inger folyamatos fenntartása, amely az orgazmushoz vezető biztos utat jelenti.

Az ingerlés erőssége lényeges kérdés, mivel ez egy érzékeny terület, így a könnyen érzékennyé válhat illetve fájdalmas lehet a szükségesnél erősebb érintés, míg egy gyengébb érintés pedig nem éri el a kívánt érzéseket. Mindez nagyon egyedi mintázatot mutat, ezért is a szexuális önismeret és  kapcsolati kommunikáció nagyon lényeges ebben a tekintetben is.

A csikló érzékenysége mellett ne felejtsük el a hüvely ingerlésének az élményét sem. A hüvely és a klitorisz együttes ingerlése a legtöbb nő számára rendkívül intenzív szexuális élmény.

Mivel a nők többsége pusztán aktus, tehát hüvelyi ingerlés során nem jut el az orgazmushoz, ezért lényeges az aktus előtti csiklóingerlés. Ugyanakkor nagyon sokszor fontos és hasznos a csikló aktus közbeni ingerlése is, akár a férfi akár a nő által. Ha ez tabu vagy szégyenérzettel jár, akkor ez nagyon könnyen gátja lehet női szexuális élmény kiteljesedésének.

Lényeges, hogy az orgazmus közben a csikló rendkívül érzékennyé válik és a további ingerlése, érintése a nők többségének rendkívül kellemetlen érzés, ami normális és egészséges. Ebben is nagyon kell figyelni az egyéni visszajelzésekre, érzésekre és igényekre.

Csikló és szexuális funkciózavarok, problémák

A női szexuális működésben nagyon jelentős szerepe van a klitorisznak, így a szexuális diszfunkciók, problémák kapcsán is sok összefüggést találhatunk.

 Vaginizmus

A vaginizmus (hivatalos nevén: genitális-medencei fájdalom/behatolási zavar) a hüvely görcsös összehúzódását és/vagy fájdalmát jelenti, amely nehézkessé, lehetetlenné vagy fájdalmassá teszi a szexuális behatolást. Ez a szexuális diszfunkció számos testi és lelki ok miatt is létrejöhet, így nőgyógyász és szexuálpszichológus segítsége is indokolt.

Mindez nincs szoros összefüggésben a clitorissal, mert a fájdalom nem ott, hanem a hüvelyben jelentkezik. Ugyanakkor mivel a hüvelyi ingerek fájdalmasak, kellemetlenek, ijesztőek lehetnek, fontos, hogy a személy ne érezze azt, hogy minden szexuális örömtől meg van fosztva. Ezért számos egyéb élmény mellett hasznos nyitottnak lenni arra, hogy bár a behatolás és a hüvelyi ingerlés nem elérhető, ugyanakkor számos más kellemes élmény igen, így a többek között a csikló orgazmus is.

 Női vágyzavar

Női vágyzavarról akkor beszélünk, ha a női szexuális vágy hiányzik vagy nagyon minimális. Ennek nagyon sok oka lehet, ezek között van a csikló alacsony érzékenysége. Emellett a szexualitást, így a klitoriszt is érintő tabuk és szégyenérzet, amely miatt a nő inkább elkerüli szexuális helyzetet, önmaga megismerését, vagy az igényeinek a kifejezését, mert az jelentős bűntudattal vagy szégyenérzettel jár.

Női orgazmuszavar

Női orgazmuszavar amikor a női orgazmus nem, vagy csak nagyon nehezen vagy ritkán történik meg. Ennek nagyon sok oka lehet. Ezek között szerepel a szexuális önismeret hiánya, a tapasztalatlanság, a maszturbációs gyakorlat hiánya. Ez következhet információ hiányból, a szexehez kapcsolódó bűntudatból, szégyenérzetből, önértékelési problémákból, a visszafogott női szexuális szerep elfogadásából is.

Csikló és az életkori változások

A csikló érzékenysége és reakcióképessége alapvetően nem változik az életkor előre haladtával. Míg a férfiak esetében az életkor növekedésével a merevedés nehezebbé válhat és növekszik az esélye a merevedési zavarnak, addig a klitorisz érzékenysége, reakcióképessége és örömszerző funkciója lényegében nem változik.

Klitorisz és információ hiány

Egy nemrégiben végzett kutatásból tudjuk, hogy az emberek harmada nem tudja, hogy hol van a klitorisz. Ez igaz a nők és a férfiak egyharmadára is. Ez azt is jelenti, hogy az emberek nem kis része nincs tisztában azzal sem, hogy a női orgazmus hogyan érhető el.

kulturális hatások

Tabu, bűntudat, szégyen

Nem csak egy adott nemiszervről való vélekedést, hanem az egész szexualitást nagyon jelentősen befolyásolja az adott kultúra. Az elmúlt évezredben a szex nagyon jelentős mértékben tabu volt, ráadásul a női orgazmus, a női vágy bűnösnek vagy betegnek volt tekintve, így sajnos természetes, hogy a női nemi szervek, mint örömet okozó testrészek nem csak el voltak hanyagolva, hanem kimondottan tabut jelentettek amiből nagy tudatlanság és jelentős szégyenérzet és bűntudat következett. Mindez még napjainkban is nagyon jelentősen ha a női szexualitásra és a nők saját testükhöz, nemi szerveikhez való viszonyára, és a szexuális vágyak megélésére.

Így hát a csiklóról való közbeszéd és alapvető tudás is hiányzott és jelentős részben hiányzik a mai napig, miközben jelentős szégyenérzet és bűntudat kapcsolódik a szexualitáshoz.

A tabu pedig ahhoz vezethet, hogy kevésbé felszabadult a nők saját testükhöz való viszonyulása, kevésbé merik felfedezni a saját testüket és örömforrásaikat, így kevesebb élménnyel, tapasztalattal és információval rendelkeznek a saját testük és nemi szerveik működéséről, mint az lehetséges lenne ha ez a téma természetes és könnyed lenne.

Női test tárgyiasítása

A női test jelen korunkban is rendkívül tárgyiasított. Sok esetben a nők a testi jellemzőik alapján vannak megítélve és ez jelentősen befolyásolhatja a hozzájuk való viszonyulást. Mindez a nők számára nagyon sok negatív hatással jár, mindez azt sugallja, hogy a nők értéke azonos a testük értékével, a női test értéke pedig attól függ, hogy mennyire felel meg a férfiak által vonzónak tekintett szempontoknak.

Így a női nemi szervek tárgyiasítva vannak, sok szempontól a férfiak vélt vagy valós igényei határozzák meg a megítélését, így pedig nem a nők szexuális élménye van a középpontban, hanem a férfiak nézőpontja. Mindez nehézségeket okozhat a nők önbizalma szempontjából, ha a klitorisz és a női nemi szervek kapcsán valaki nem a saját szexuális örömére és kiteljesedésére fókuszál, hanem arra, hogy azokat egy férfi mennyire találja tetszetősnek.

Felnőtt tartalmak

A felnőtt tartalom természetesen jelentősen tárgyiasít. Mindenemellett az ilyen tartalmaknak nagyon káros és előnyös hatása is van sok szempontból, így ennek az írásnak a témája kapcsán is.

Az ilyen tárgyiasítás természetesen igen káros. Ezen felül a felnőtt tartalom sok esetben ijesztő és fájdalmas eseményeket mutat fizikai és kapcsolati szempontból is.

Ugyanakkor a felnőttfilmek sokféle testet és nemi szervet mutatnak. Sokan szégyenlik a nemi szerveik formáját, méretét, kinézetét. A felnőtteknek szánt tartalom egyrészt torzítja ennek a megjelenését, például a férfi nemi szervek nagyobb példányainak a preferálásával, amely nyilván jelentős elégedettlenség érzést okozhat saját és partnerünk testével kapcsolatban.

A csikló kapcsán viszont sokszor éppen a nők szorongását oldhatja az, ha látják, hogy a női nemi szervek nem egyformák, hogy méretükben és formájukban eltérők, így a saját testükhöz elfogadása ebből szempontból könnyebb is lehet.

Nem ritka, hogy egy felnőtt filmben megjeleni, hogy a nő az aktus során a saját csiklóját ingerli. Ez is felszabadítóan hathat, mert – ugyan az ilyen tartalom nagyon sok káros dolgot sugall, de – ezzel azt mutatja, hogy normális, szokványos, megszokott, hogy a nők jelentős részének a hüvelyi ingerlés nem elég az orgazmus eléréshez, és ezért teljesen rendben van az aktus alatti csiklóingerlés.

Előnyös, hogy a felnőttfilmekben a csiklóingerlés szerepet kap, ugyanakkor nagyon káros, hogy ez sokszor sokkal intenzívebb és erőteljesebb ingerlést jelent, amely látványos, ugyanakkor a nők többségének kellemetlen, fájdalmas. Ezt látni tapasztalat nélkül pedig pláne ijesztő lehet.

 

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU