Szexuálterapeuta

Szexuálterapeuta, szexuálterápia. Ki a szexuálterapeuta? Ezt a témát járja körül ez az írás részletesen.

szexuálterapeuta

Füredi Krisztián vagyok, szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta. Az alábbi írásban leginkább arról olvashat, hogy mit jelent a szexuálterapeuta és szexuálterápia kifejezés.  

Sokszor kérdés, hogy mit jelent pontosan a szexuálterapeuta végzettség illetve kifejezés, és arról, hogy mire jogosít és mire nem. Magyarországon ez olyan elnevezés, amelynek jelentése és pontos tartalma sokszor nem egyértelmű. Ezt tisztázom az alábbiakban. 

Ki a szexuálterapeuta?

A szexuálterapeuta kifejezés olyan személyre utal, aki szexuális problémákkal kapcsolatos terápiával foglalkozik. Fontos tudni, hogy ilyen problémák kezeléséhez az egészségügyi törvény szerint orvosi vagy pszichológusi diploma szükséges. Mindez nem csupán a jogi kereteknek való megfelelés miatt lényeges, hanem leginkább azért, mert a megfelelő szexuálterápiás tevékenységhez valódi és összetett tudás szükséges.

Volt néhány évig a SOTE keretei között egy szakmai továbbképzés orvosok és pszichológusok részére, amely semmilyen valódi jogosítványt, diplomát, végzettséget nem adott. Ezt a továbbképzést elvégezték sokan, akik nem orvosok és nem pszichológusok. Ez azt a félreérthető helyzetet teremtette, hogy közül többen szexuálterapeutának hívták magukat. A helyzet tisztázása érdekében a SOTE elhatárolódott ettől a képzéstől és felszólította a képzés szervezőit, hogy vonjanak vissza minden kiadott diplomát, mert a szervezők jogosulatlanul adtak ki ilyet és az említett képzés semmilyen felhatalmazást sem ad szexuális problémák kezelésére. Az egyetem (SOTE) állásfoglalása szerint tehát ez a képzés nem ad tudást és jogosultságot ahhoz, hogy bárki is szexuálterapeutának nevezze magát, továbbá nem hivatkozhat az egyetemre és nem jogosult szexuális problémákkal való foglalkozásra senki, aki nem orvos vagy pszichológus. A képzés vezetőjét azóta szabadságvesztésre, vagyonelkobzásra és kártérítésre ítélték.

Természetesen, akik rendelkeznek pszichológus, szexuálpszichológus, orvosi, szakorvosi végzettségekkel, ők ezáltal jogosultak arra, hogy a képzettségük szerinti kompetenciáknak megfelelően foglalkozzanak szexuális problémák kezelésével.

Mi a szexuálterápia?

Ahogy nincs valójában szexuálterapeuta végzettség, úgy nincs hivatalosan szexuáterápia sem. Ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy ha megfelelően képzett orvos vagy pszichológus a végzettségének megfelelően szexuális problémákkal foglalkozik, akkor azt nevezhetjük szexuálterápiának, mert a megfelelőan képzett orvos vagy pszichológus szakember a szexuális élettel kapcsolatos probléma terápiáját végzi. A szexuálterápia tehát a szexuális problémák terápiás kezelését jelenti pszichológus vagy orvos részéről, a végzettségektől függő kompetenciák mentén.

Szexuálterapeuta és szexuálterápia

Szexuálterapeuta

Bárki – függetlenül a képesítésétől, tapasztalatától vagy szakmai hátterétől, – saját magát szexuálterapeutának nevezheti, de mivel ennek a címnek a használata félrevezető, ezért csalásnak minősül, mert azt sugallja vele a személy, hogy kompentens szakember és jogszerűen végez egészségügyi, gyógyítói vagy tanácsadói tevékenységet.

Konkrétan nincsen ilyen végzettség, így ilyen szakvizsga vagy diploma sincs. Ezért ha valaki nem rendelkezik valódi szakképesítéssel, állíthatja magáról, hogy szexuálterapeuta, mert nincs semmilyen kritériuma a cím használatának. A szó használata azt a látszatot keltheti, mintha a személy képzett és feljogosított szakértő lenne ebben a témában. Ezzel azt sugallja, hogy a tudása, tapasztalata és szakértelme egyenértékű lenne egy szakorvoséval, szakpszichológuséval vagy szexuálpszichológuséval, ez pedig félrevezető, amely lényegében csalás és megtévesztés.

Szexuálterapeuta szakmai felkészültsége

Számos szakember foglalkozhat szexuális témákkal, de a magyar törvények szerint orvosi vagy pszichológusi végzettség szükséges a szexuális problémák és funkciózavarok kezeléséhez. A pszichológusok közül a szexuálpszichológiai szakpszichológusok, a klinikai szakpszichológusok és a pszichoterapeuták foglalkoznak leginkább a szexuális nehézségek kezelésével. Az orvosok körében pedig az adott szakterületüknek megfelelő oldalról foglalkoznak  szexualitást érintő kérdésekkel, legyen az nőgyógyászat, urológia, andrológia, pszichiátria, endokrinológia, kardiovaszkuláris terület vagy egyéb szakterület.

Saját tapasztalat és a látványos technikák használata nem elég

A szexualitás működésének megértése magas szintű tudást, szakértelmet és hozzáértést igényel. Bárki könnyen hiheti, hogy ha képes volt megoldani saját problémáját, akkor másoknak is tud segíteni. Azonban ez nem így van, hiszen a saját megoldásaink nem mindenki számára alkalmazhatók, nem létezik két teljesen azonos párkapcsolati vagy szexuális nehézség. Sőt a saját megoldásaink éppen gátolják a másik személy valódi megértését, a probléma gyökereinek a megtalálását és a valódi megoldást. Attól, hogy valaki túlélt egy szívinfarktust, még nem válik kardiológus szakorvossá. Így ha valaki úgy érzi, hogy sikeresen megoldotta a saját szexuális vagy pszichológiai nehézségeit, attól még nem vált kompetens szakemberré, aki másoknak is tud segíteni.

Emiatt rendkívül fontos, hogy a szexuálterapeuták valódi szakmai felkészültséggel rendelkezzenek. Ahhoz például, hogy valaki képes legyen kezelni a korai magömlést, a merevedési zavart, a szexuális vágy hiányát, a fájdalmas szexuális élményeket vagy más szexuális diszfunkciókat, összetett és széles körű ismeretre van szükség többek között a szexualitás és a pszichológia területén. Nem elég a tünetet látni, a tünetek mögötti organikus és pszichológiai okok feltárása és mindezek beható ismerete nélkül nem lehetséges valódi segítség.

A szexuálterapeuta kifejezés tehát igen átfogó, használható olyan szakemberekre, akik a szexualitás valamely aspektusával foglalkoznak. Ugyanakkor nevezheti így magát olyan személy is, aki minden valódi képesítés, ismeret vagy jogosultság nélkül, orvosi vagy pszichológiai diploma hiányában, egészségügyi végzettség nélkül végez egészségügyi tevékenységet, amely rendkívül ártalmas, etikátlan és jogsértő is.

Mindezek miatt érdemes megbizonyosodni arról, hogy a szakember, akitől segítséget kér, rendelkezik-e pszichológusi vagy orvosi végzettséggel.

 

További érdekes források itt és itt és itt és itt.

 

Füredi Krisztián szexuálterapeuta, szexuálpszichológus, pszichológus