Szexuálpszichológus

Szexuálpszichológus vagyok, pszichológus, aki a szexuális élet és a párkapcsolat szakértője.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta. Fénykép.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, párterapeuta, pszichológus

Szexuálpszichológus

Szexuálpszichológus vagyok, az alábbiakban a szexuálpszichológiai munkámról olvashat, így többek között a szexális zavarok, szexuális funkciózavarok, párkapcsolati problémák és párterápia témaköreiről. Mint szexuálpszichológus szakember, rendelkezem pszichológus diplomával, és szexuálpszichológiai szakpszichológusi szakvizsgával is. Munkámról nagyon részletesen olvashat lentebb.

Szexuálpszichológus

Szexuálpszichológus hivatásomban több mint 15 év szakmai múlttal rendelkezem. Jelentős tapasztalatom van többek között a szexuális problémák, az intimitás és a párkapcsolatok nehézségeinek a kezelésében.

Mint szexuálpszichológus és párterapeuta, a szexuális élet nehézségeivel, szexuális problémákkal, funkciózavarokkal foglalkozom egyéni terápia és párterápia keretében. Ezenfelül természetesen szexuális problémáktól mentes párkapcsolati problémákkal is foglalkozom.

Szexuálpszichológusi munkámhoz kapcsolódóan nagyon sokmindenről írok ezen az oldalon. Mindezek átláthatósága miatt az alábbi tartalomjegyzék segít eligazodni.

Tartalom

Az alábbi írás tartalomjegyzéke:

• ​Szexuálpszichológus

Küldetés  Személyes, kapcsolati és szexuális fejlődés • Minden ember, pár és probléma egyediIntimitás és életminőség • Szexuális és párkapcsolati harmóniaIdő és kivárás nem megoldás

Szexuálpszichológus Budapest • Megnyugtató biztonságos légkör • Átláthatóság, nyitottságKözös munka a változás

Szexuálpszichológus, párterapeuta Személyre szabott segítség • Egyéni terápia és párterápiaBiztonság, bizalom

Füredi Krisztián szexuálpszichológus szakmai információk

Végzettségek, szakképzettségek

Tudományos és oktatási tevékenységek

Társadalmi felelősségvállalás

Intimitás, szexualitás

Intimitás Mi az intimitás?Valódi, elmélyült intimitás • Érzelmi intimitás

Intimitás és szexualitás Párkapcsolati intimitásTesti intimitás és érzelmi intimitás

Párkapcsolat, szerelem • Szerelem és intimitás • Szerelem és elköteleződés

Szexuális problémák, funkciózavarok okai Hajlamosító tényezők • Kiváltó okok • Fenntartó tényezők • Szexuál pszichológus segítsége

Leggyakoribb szexuális problémák és funkciózavarok

Férfi szexuális funkciózavarok Merevedési zavar, ED • Korai orgazmus, korai magömlés • Férfi orgazmus zavar • Férfi vágyzavar • Genitális fájdalomzavar

Női szexuális funkciózavarok Női vágyzavar • Női orgazmuszavar • Vaginizmus, genitális fájdalomzavar

Szexuális függőségek Pornófüggőség • Szexfüggőség • Maszturbáció függőség

Egyéb szexuális problémák, nehézségek Vágykülönbség • Eltérő szexuális igények • Szexuális kommunikáció nehézsége • Szexuális traumák • Saját testünk elfogadásának a nehézsége • Szexuális bűntudat • Szexuális szégyen • Intimitás és szexuális aktivitás fenntartása hosszútávú kapcsolatban • Terhesség, szülés, gyermekvállalással kapcsolatos szexuális problémák • Szexuális tapasztalatlanság

Párterápia, párkapcsolati terápia, párkapcsolati tanácsadás

Párkapcsolati kérdések, párkapcsolati problémák Kommunikáció • Stressz • Együttműködés • Különbségek • Gyakorlati problémák • Elköteleződés, kontroll, önértékelés • Változások • Minőségi idő, énidő

A szex tabu Szégyen, bűntudat

Orvos, urológus, nőgyógyász, pszichiáter

Szexuálpszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus szakképzés

Segítségkérés, szexuálpszichológus online és személyesen Budapesten

Érdeklődés, bejelentkezés, időpont kérés

 

Küldetés

Személyes, kapcsolati és szexuális fejlődés

Mint szexuálpszichológus, mint pszichológus és mint ember, hiszek abban, hogy az emberi kapcsolatok, az intimitás és a szexualitás olyan területek, amelyekben nagyon jelentős emberi fejlődés érhető el. Ez az életünk folyamán természetes folyamat, azonban van amikor ebben egy jól képzett és megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakember támogatása szükséges. Segíthet abban, hogy a személy jobban megértse a saját érzelmi, mentális, szexuális, párkapcsolati működését és hatékonyan tudja azt teljesebbé formálni. Így az érzések, a párkapcsolati működés, a szexualitás is teljesebbé és örömtelibbé válhat.
A szexualitásban, az intimitásban és a párkapcsolati életben mindig van teljesebb, harmonikusabb és mindenek előtt problémamentesebb működésre lehetőség. Mindez pedig az egész életminőségre kihat.

Ez nem csupán hit és meggyőződés, hanem mindezt sok év szexuálpszichológusi, pszichológusi és párterápiás tapasztalatom alapján tudom.

Minden ember, pár és probléma egyedi

Minden pár és minden ember személye, esete és története nagyon egyedi. Ezért mindenki más megközelítést igényel a pszichoterápia szempontjából is. Ezért a nemi élet és annak problémái is nagyon eltérőek és személyesek. A szexuálterápiás és párterápiás folyamatban célom, hogy támogassam a probléma megértését, változását, megszűnését. Ennek érdekében a teljes szakmai tudásommal és szakmai tapasztalatommal igyekszem segíteni a változást.

Intimitás és életminőség

Az emberi kapcsolataink és a nemi életünk nagy mértékben meghatározzák az életminőségünket. Az intimitás, az emberi  közelség, a kötődés, a bizalom, a biztonság, a nemi vágy, a libidó és élmény mind befolyásolják az életünk és a párkapcsolatunk minőségét. A szex kiemelkedő jelentőségű az életünkben, az érzelmek megélésében, a másikhoz való kapcsolódásban.  Az erotikus élmény, a testi közelség, a vágy, a szenvedély, a meghittség, az orgazmus, mind fontos részei az életnek és a párkapcsolatnak.

Szexuális és párkapcsolati harmónia

Ha a szexualitás önfeledt, harmonikus és kielégítő, akkor segíti a párkapcsolati intimitást, a személyes és kapcsolati kiteljesedést, boldog és örömteli élmény. Ezzel szemben ha a szex kudarcélményt hoz, ha feszültségekkel terhelt, az könnyen okoz párkapcsolati problémákat is. A párkapcsolati nehézségek pedig visszahatnak és könnyen okoznak további szexuális problémákat.

Ezért kiemelten fontosnak tartom a párkapcsolati működés és a nemi élet támogatását, fejlesztését, terápiáját, hogy a szex valóban önfeledt, harmonikus és kielégítő része legyen az életünknek, és ezzel együtt a párkapcsolati működés is örömteli és jól funkcionáló lehessen. A szexuális egészség nem csupán a problémák hiányát jelenti, hanem a biztonságos, kielégítő, örömteli élményről.

Az idő és kivárás nem megoldás

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a szexuális problémák maguktól megoldódnak, vagy az idő megoldja őket. Természetesen van olyan, amikor az idő segít túljutni problémákon, de nagyon gyakran idővel csak nehezebbé válik a helyzet és elmélyül a probléma. Ezért elengedhetetlen a megfelelő párkapcsolati kommunikáció és a szexuális kommunikáció is, mert ismernünk és értenünk kell egymás igényeit, érzéseit. Ha ez nem megy, akkor pedig szükséges szexuálpszichológus szakember segítsége. 

Szexuálpszichológus Budapest

Szexuálpszichológiai rendelésem Budapest a belvárosában található, itt nyugodt és komfortos körülmények között tudom fogadni a hozzám fordulókat, illetve a pszichológiai tanácsadás online is elérhető.

Megnyugtató, biztonságos légkör

Sokan úgy érzik, hogy kellemetlen személyes problémákkal, pláne nemi kapcsolatot érintő vagy párkapcsolati nehézségekkel segítséget kérni. Tapasztalat szerint már az első alkalom után sokkal megnyugtatóbb a helyzet élménye, mint azt általában az emberek előre gondolnák. A folyamat előrehaladtával pedig megszokottá és biztonságosabbá válik a terápiás helyzet és már nem okoz gondot, hogy a hozzám fordulók nyíltan beszéljenek önmagukról és a problémákról. Természetesen minden folyamat abban a ritmusban halad és mélyül, ahogy az szükséges, így nem kell egyből mindent megosztani, hanem a problémák, a gondolatok, az érzések a személy saját ritmusának és komfortérzetének megfelelően kerülnek elő.

Átláthatóság, nyitottság

Fontos számomra a terápiás folyamatban az átláthatóság. Fontosnak tartom, hogy a klienseim értsék és átlássák a folyamatot a közös munkánk során. Cél, hogy a saját működésük és folyamataik szakértőivé váljanak. Mindennek érdekében is teljesen egyenrangú félek tekintem a klienseimet, akikkel közösen dolgozunk a problémák megértésén. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a terápiás folyamat is érthető és átlátható legyen.

Közös munka a változás

Nem én okozom a változást, hanem azt közös munkával együtt érjük el. Ennek során a hozzám fordulóknak jelentős beleszólásuk van a folyamatba, kiemelten fontos minden személyes meglátásuk és a saját működésükre vonatkozó rálátásuk, mindez jelentősen hozzájárul a terápia sikerességéhez.

Szexuálpszichológus, párterapeuta

Mint szexuálpszichológus, párterapeuta és pszichológus, a nemi élet, a szexualitás, az intimitás és a párkapcsolat területeink nyújtok segítséget. Mindebben több mint 15 éves tapaszalattal rendelkezem.

Személyre szabott segítség

Fontos, hogy személyre szabottan segítsek a hozzám fordulóknak, hogy megértésék, javítsák, fejlesszék, megoldják a problémás és kérdéses részeket a nemi életükben illetve párkapcsolatukban. Az egyéni terápia, egyéni tanácsadás és a párterápia irányát és formáját a hozzám fordulók igényeinek, céljainak megfelelően alakítom személyre szabottan.

Egyéni terápia és párterápia

Az egyéni terápia, egyéni tanácsadás a személy szexuális és párkapcsolati kérdéseinek, problémáinak, funciózavarának és egyéb kérdéseinek a megértését, feldolgozását jelenti. A párterápia, párkapcsolati tanácsadás pedig a párkapcsolatban megjelenő problémák, nemi életet érintő nehézségek és párkapcsolati nehézségek, kihívások, feszültségek területeire fókuszál.

Célom, hogy minden hozzám fordulónak olyan személyes, párkapcsolati és szexuális fejlődési lehetőséget biztosítsak, amely lehetővé teszi számukra, hogy örömtelibb, kielégítőbb és harmonikusabb legyen az életük a személyes, párkapcsolati és a nemi életükben is.

Biztonság, bizalom

Nagyon fontosnak tartom a keretek nyújtotta biztonságot, amelynek része az időbeosztás is, amely azt is jelenti, hogy az alkalmak kiszámítható időben, rendszeresen, előre egyeztetve történek. A kezdés pedig mindig pontos, nincsenek se hosszabb se rövidebb várakozási idők, minden alkalmat pontosan tudunk kezdeni személyes és online terápia esetén is.

A tanácsadás és a terápia folyamatában alapvető a bizalom, szexuálpszichológus, szexológus esetén pedig még a szokásosnál is fontosabb. A bizalomhoz szükség van tiszta, világos és egyértelmű kapcsolatra a pszichológus és a kliens között. Ezért fontos a határok egyértelmű meghatározása és betartása. Ennek része az időkeret, a pontos kezdés is, de nagyon fontos része az is, hogy a pszichoterápia folyamán nem jöhet létre semmilyen testi kontaktus a két fél között. Fontos, hogy ez mindig, minden körülmények között egyértelmű legyen mind a két fél számára, ami hozzájárul a megfelelő kapcsolat megalapozásához, biztonságos fenntartásához és a terápia sikeréhez.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, szakmai információk

Végzettségek, szakképzettségek

Rendelkezem pszichológus diplomával, szexuálpszichológus tehát szexuálpszichológiai szakpszichológus szakvizsgával, továbbá tanácsadó szakpszichológus végzettséggel, emellett pszichodráma vezető vagyok. Emellett számos egyéb pszichoterápiás módszert tanultam módszerspecifikus képzések és egyéb képzések során, így például: sématerápia, sémapárterápia, csoport séma terápia, brainspotting, párterápia és családterápia, hipnoterápia, szexuálterápia, szexterápia, mindfulness, MBSR, MBCT (mindfulness alapú kognitív viselkedésterápia), kognitív viselkedésterápia. Szakmai tanulmányaimról részletesen itt olvashat.

Tudományos és oktatási tevékenységek

Főállásban a szexuálpszichológiai és párterápiás praxisban dolgozom, így korlátozott időm van egyéb tevékenységekre. Ezzel együtt részt veszek konferenciákon előadóként és időnként különböző egyetemeken tartok előadást, oktatás meghívott eladóként. Tudományos és oktatási tevékenységeimről további részletek itt.

Társadalmi felelősségvállalás

A Magyar Szexuálpszichológusok Egyesületének az elnöke vagyok, amely a magyarországi szexuálpszichológusok szakmai szervezete. Alapítója és elnöke vagyok a Pszi Pont Alapítványnak, amely közel ezer pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés karitatív munkáját fogja össze. További részletek minderről: társadalmi felelősségvállalás.

Intimitás, szexualitás

Intimitás

Mi az intimitás?

Az intimitás mély szeretetteli személyes kapcsolódás két ember között. Az intimitás érzelmi és szexuális kapcsolódás is, illetve olyan közelség, ahol az érzések, az érzelmek a gondolatok szabadon megoszthatóak. Az intimitás nem csak a testi érintkezést jelenti, hanem két ember közötti mély kapcsolatot, amely biztonságos közelséget és összhangot jelent.

Valódi, elmélyült intimitás

A valódi intimitáshoz elengedhetetlen az őszinteség, amelynek során képesek vagyunk megmutatni önmagunkat, a mélyebb érzelmeinket, félelmeinket, vágyainkat, örömeinket és sebezhetőségeinket. Az őszinteségnek a másik oldalról megértéssel kell együtt járnia, a másik félnek megértően és együttérzően kell nyitottnak lennie az érzéseinkre, gondolatainkra, vágyainkra, félelmeinkre, sebezhetőségünkre.

Ezáltal sokkal mélyebben és láthatjuk és érthetjük meg egymást. Így tudunk valóban kapcsolódni egymáshoz.

Az intimitás kialakításához megfelelő idő és időzítés kell, az, hogy a felek szánjanak időt és figyelmet egymásra, ugyanakkor tiszteletben tartsák a másik fél igényeit, személyes idejét és határait. Az intimitás fenntartása közös tudatos folyamat lehet csak. Ehhez szükséges a közös minőségi idő, amelyben a felek nyitottan állnak egymáshoz és törekszenek egymáshoz közelebb kerülni.

Érzelmi intimitás

Az intimitás nem csak szexuális közelséget és harmóniát jelent, hanem elsősorban érzelmi, lelki kapcsolódást, szeretetet, odafigyelést, közös érzelmi biztonságot. Ehhez nélkülözhetetlen az elmélyült párkapcsolati kommunikáció, amely lehetővé teszi az intimitás kialakulását azáltal, hogy a felek szabadon oszthatják meg egymással érzelmeiket, gondolataikat és vágyaikat. Az testi és érzelmi intimitás közös ápolása fontos kapcsolati élmény és közös célkitűzés, amely csak közös munka eredménye lehet.

 

Intimtás és szexualitás

Párkapcsolati intimitás

Az intimitás és a szexualitás nagyon szorosan összefügg. A testi kapcsolat biztonságához és élményéhez fontos az intimitás. Az intimitás a bizalomteli közelség élménye a két fél között, amely a testi harmónia és kiteljesedés alapvető feltétele. Az érzelmi intimitás segít kialakítani a valódi érzelmi kötődést és az erotikus helyzet biztonságát, amely a hosszútáv párkapcsolat szempontjából alapvető. A párkapcsolatokban az intimitás és a szexualitás szorosan összefügg, egymás nélkül nem igazán működik egyik sem.

Testi intimitás és érzelmi intimitás

A szexualitás a testi érintkezés, az intimitás a lelki kapcsolódás. A szex egy jó lehetőség a tesi és lelki közelség megélésére, míg az intimitás maga a lelki közelség, a kapcsolat lényege. Ha egy pár ügyes abban, hogy fenntartsák a nemi aktivitást és a lelki intimitást, akkor igazán jó esélyük van a hosszútávú harmonikus kapcsolatra.

Az intimitás nem egyenlő a szexszel, ugyanakkor az intimitás fontos feltétele a szexuális kiteljesedésnek és az igazi szerelem emélyülésének. Ugyanakkor a gyerekkori élmények,  kultúra, a társadalmi tabuk és normák jelentősen befolyásolhatják az intimitás, a kötődés és a szexualitás megélését.

Párkapcsolat, szerelem

Szerelem és intimitás

Mi a szerelem? A szerelem összetett érzés, amely igen meghatározó élmény. Két ember közötti kapcsolat sokféle lehet, de a szerelmi kapcsolódás egészen más, egyedi élmény. A szerelem egy érzés, amelyet egyszer csak felfedezhetünk magunkban valakivel kapcsolatban, majd rövidebb vagy hosszabb ideig elkísér minket. A szerelem nem csak érzelmekből, hanem intellektuális kapcsolódásból is áll. A beteljesült, igazi szerelem összekapcsolja a két embert és segít abban, hogy kialakítsák és megéljék az elmélyült intimitást.

Az emberek többsége vágyik a szerelemre, az igazi társra akivel az intimitás és a boldog párkapcsolat elérhető. Ugyanakkor a párkapcsolatok sokszor nem könnyűek, sok problémát és kihívást jelenthetnek, és sokat kell tenni azért, hogy a kapcsolat erős és intim lehessen. Nincs jó párkapcsolat megfelelő kommunikáció, bizalom és intimitás nélkül.

Szerelem és elkötleződés

A szerelem elsöprő érzés. Amikor szerelemesek leszünk és ebből párkapcsolat alakul, akkor úgy érezzük, hogy megérkeztünk. Ugyanakkor igazából akkor kezdődik el egy folyamat, amely a kötődés és az elköteleződés felé haladhat. Mindez nem magától működik, hanem a felek tudatos, őszinte, intimitásra és elköteleződésre való törekvése szükséges a kapcsolat megfelelő alakulásához és örömteli fennmaradásához.

Szexuális problémák, funkciózavarok okai

Az emberi szexualitás nagyon összetett folyamat, amelyet csak komplex biológiai, orvosi, lelki, pszichológiai és társadalmi szempontokat figyelembe véve érthetünk meg. A szexszel kapcsolatos problémák és a funckiózavarok is összetettek és legtöbbször egyedi, személyes okokra vezethetők vissza.

Pszichológusok és szexuálpszichológusok a szexuális problémák okai három fontos kategóriába sorolják, ennek alapján vannak a hajlamosító tényezők, amelyek sérülékennyé tesznek minket, vannak konkrét kiváltó okok, amelyek miatt kialakul a probléma és vannak olyan tényezők, amelyek fenntartják a problémás állapotot.

Hajlamosító tényezők

A hajlamosító tényezők olyan hatások, amelyek megalapozzák, előkészítik azt, hogy egy adott terület érzékenyebb, sérülékenyebb legyen és hajlamosabbá váljon a személy arra, hogy ezzel kapcsolatban probléma alakuljon ki. Ezt nagyon sokminden okozhatja, így korábbi betegségek, traumák, életani folyamatok, családi háttér, szociális és kultúrális tényezők. Ide tartozik az életkor is, illetve a hormonális változások, a párkapcsolat, a stressz, depresszió, szorongás, a változó élethelyzet, a mentális állapot, a személyiségjellemzők, a temperamentum.

Nagyon jelentős a nevelés során a szexualitással kapcsolatosan kialakult attitűdök, tapasztalatok hatása. Ha a gyerekkori környezet, a szülők negatív szexuális attitűddel rendelkeztek, akkor ez jelentős nehézséget okoz a későbbiekben a szexualitás elfogadásban és önfeledt átélésében. Nehézséget okoz, amikor valaki gyerekkorában vagy fiatal korában téves, káros, ijesztő vagy alacsony színvonalú szexuális információkkal, élményekkel találkozik. Ide értve a traumatikus nemi élményeket is, amelyek jelentős negatív hatással lehetnek a későbbi személyiségre és nemi működésre.

Ide tartoznak a korábbi, felnőttkori párkapcsolatok negatív tapasztalatai, érzelmi problémák, az önbecsülés, önértékelés nehézsége, a szorongás, a megfelelő nemi kultúra kialakulásának a hiánya is.

Kiváltó okok

Kiváltó okoknak azokat nevezzük, amelyek konkrétan felelősek azért, hogy a szexuális problémák létrejöjjenek.  Ezek sokszor olyan tényezők, amelyek rombolják a biztonságérzetet, konfliktusokat okoznak a párkapcsolatban, a magánéletben.

Nagyon sok ok állhat a háttérben, így az életkori sajátosságok, a testi változások, hormonális hatások, a szorongás, a depresszió, szexuális traumák, erőszak, alkoholizmus, drogok, gyógyszerek mellékhatása, anyagi problémák, egzisztenciális szorongás. Számos testi probléma, betegség, nőgyógyászati problémák, urológiai problémák, a stressz, a félelem a partner szexuális problémái.

Mindezekkel együtt az egyik legjelentősebb problémaforrás a szorongás, azon belül is teljesítményszorongás és a kudarcélmény. A párkapcsolati problémák, konfliktusok is hatnak az intimitásra, az intimitás problémái pedig újabb párkapcsolati problémákat okozhatnak.

Fenntartó tényezők

A fenntartó tényezők a már kialakult szexuális problémákat erősítik és nehezítik a megszűnésüket.

Ilyen többek között a stressz, a párkapcsolati konfliktus, rossz kommunikáció, a szorongás, az erotikus helyzettől való félelem, a nemi problémákkal kapcsolatos szorongás, a szexuális funkciózavarok miatti negatív gondolatok. Ide tartozik a depresszió, a nemi kapcsolaotot érintő problémák miatti önértékelési nehézségek, a problémák miatt az erotikus helyet elkerülése. Fenntartó tényező még, ha nem együttérző a partner, illetve számos egészségügyi probléma, betegség, a partner szexuális diszfunkciója.

Szexuál pszichológus segítsége

A szexuális együttlét problémái tehát igen összetettek is lehetnek. Az okok feltárása személyre szabott megközelítést igényelnek a megfelelő megoldáshoz. A hajlamosító tényezők, a kiváltó okok és a fenntartó tényezők együtt jelentik a problémák hátterét.

Az okok feltárásához és a megfelelő változáshoz fontos a szexuál pszichológus segítsége és támogatása, hogy elérhető legyen a jobb életminőség és a párkapcsolati harmónia.

Leggyakoribb Szexuális problémák és funkciózavarok

Nagyon sokféle probléma kapcsán kérik az emberek szexuálpszichológus, szexuálterapeuta segítségét, a leggyakoribbak ezek:

Férfi szexuális funkciózavarok

Merevedési zavar, ED

A merevedési zavar, ED, erekciós zavar vagy erectilis diszfunkció, régebbi nevén impotencia azt jelenti, hogy a férfi merevedése nem vagy nagyon nehezen jön létre a szeretkezés során, illetve aktus előtt vagy közben az erekció csökken vagy megszűnik annak ellenére, hogy a férfi még nem érte el az orgazmust. A merevedési gondok, a potencia nehézségei jelentős önértékelési problémákat is okoznak.

Korai orgazmus, korai magömlés

A korai orgazmus, korai magömlés, korai ejakuláció, ejaculatio praecox azt jelenti, hogy a férfi korábban éri el az orgazmust mint azt ő vagy a párja szeretné, vagy mint azt az örömteli erotikus élményhez szükséges lenne. A férfi nem tudja kontrollálni az orgazmus bekövetkeztének az idejét.

Férfi orgazmus zavar

A férfi orgazmus zavar, késletetett ejakuláció, ejaculatio retarda, gátolt férfi orgazmus vagy férfi anorgazmia azt jeleni, hogy a férfi orgazmusa a szeretkezés során elmarad vagy nagyon hosszú ingerlés következtében vagy nagyon ritkán követezik be annak ellenére, hogy a szexuális vágy és izgalom megvan.

Férfi vágyzavar

A férfi vágy zavar, teljes nevén férfi hipoaktív szexuális vágy zavar, régebbi nevén csökkent szexuális vágy, libidó hiány vagy szexuális averzió, szexuális fóbia azt jelenti, hogy a férfinek a szexuális vágya alacsony, jelentős mértékben csökkent vagy egyáltalán nincs és a szex iránti érdeklődés teljesen hiányzik.

Genitális fájdalomzavar

A genitális-medencei fájdalom/behatolási zavar, régebbi nevén fájdalmas közösülés, fájdalmas együttlét, dyspareunia azt jelenti, hogy a szeretkezés vagy bármilyen szexuális aktivitás, leginkább a behatolás, az aktus testi fájdalmat okoz vagy félelemmel jár ennek a gondolata szorongások vagy korábbi negatív élmények miatt, illetve a szex és a fájdalom összekapcsolódik.

Női szexuális funkciózavarok

Női vágyzavar

A női vágyzavar, női szexuális vágyzavar, korábbi nevén alacsony női szexuális vágy, csökkent szexuális vágy, hipoaktív szexuális vágyzavar, szexuális averzió, szexuális fóbia, frigiditás, libidó hiány vagy hypoaktív szexuális vágyzavar azt jelenti, hogy a nő vágya alacsony, jelentősen csökkent vagy teljesen hiányzik.

Női orgazmuszavar

A női orgazmuszavar, régebbi nevén gátolt női orgazmus, anorgazmia, női orgazmus hiány, női orgazmusképtelenség azt jelenti, hogy a nő orgazmusa nagyon ritkán vagy nagyon hosszú idő alatt, vagy egyáltalán nem érhető el, vagy megtörténik de az legtöbbször nem ad valódi élményt a nő számára.

Vaginizmus, genitális fájdalomzavar

A vaginizmus, genitális-medencei fájdalom/behatolási zavar, régebbi nevén fájdalmas közösülés, dyspareunia azt jelenti, hogy a nő számára a szex fájdalommal jár. Ez jelentheti azt, hogy a hüvelyi behatolás vagy annak kísérlete fájdalmas vagy a hüvely görcsös szorítása miatt lehetetlen, vagy jelenthet egyéb a szexuális aktussal járó fájdalamat. A szex és a fájdalom összekapcsolódása.

Szexuális függőségek

Pornófüggőség

A pornófüggőség, pornófüggés, pornó addikció nem csupán sok pornó nézést jelent, hanem azt, hogy a pornóhasználat a személy életében káros következményekkel jár testi, lelki, párkapcsolati vagy szexuális értelemben, és a személy mindezek ellenére nem tudja vagy nem akarja kontrollálni a pornófogyasztást. A közhiedelemmel ellentétben nem csak férfiak, hanem nők esetében is előfordul.

Szexfüggőség

A szexuális függőség, szexuális addikció, szexfüggőség, kényszeres szexuális viselkedés azt jelenti, hogy a személy kényszeres szexuális tevékenységet folytat, amelyet nem képes kontrollálni. Az erotikus ingereket a személy a szorongások és egyéb kellemetlen késztetések tompítására használja, anélkül, hogy rálátása lenne erre a motiváióra.

Maszturbáció függőség

A maszturbáció függőség egyfajta szexuális függőség, amely gyakran kapcsolódik pornófüggőséghez. A maszturbáció függőség nem egyenlő a gyakorik önkielégítéssel, hanem azt jelenti, hogy a személy érzelmek, lelki hiányok tompítására használja a maszturbációt, és/vagy az önkielégítés káros hatása ellenére sem tudja vagy akarja azt kontrollálni.

Egyéb szexuális problémák, nehézségek

Az intimitás és a szexuális élet nagyon sokféle nehézsége létezik, mint szexuálpszichológus nagyon sokfélével találkozom, ezek közül néhány:

Vágykülönbség

A vágykülönbség nehézsége nem azonos a vágyzavarral, hanem azt jelenti, hogy a felek szexuális vágya, szexuális igénye eltérő, amely feszültséget, nehézséget okoz.

Eltérő szexuális igények

Az igények nem csak mennyégi hanem tartalmi szempontból is eltérő lehet, amikor a felek számára az örömteli nemi élmény különböző tevékenységekhez kapcsolódik.

Szexuális kommunikáció a nehézsége

A szexuális kommunikáció gyakran jelentős nehézséget okoz, például a tabuk, a szégyenérzet és a bűntudat miatt, így mindez a szexuális érzések, vágyak, igények kommunikációjának is a gátját jelenti.

Szexális traumák

A szexuális trauma gyakran kihatnak az egész életünkre, az érzelmekre, számos életterültre, így a nemi életre és a párkapcsolatra is. Ezért kiemelten fontos a traumák feldolgozása és a biztonság megteremtése.

Saját testünk elfogadásának nehézsége

Az emberek jelentős részének nehéz elfogadnia a saját testét, amely nehezíti az önfeledt szexuális élményt és így az intimitás kialakulásának is jelentős gátja lehet.

Szexuális bűntudat

Szexuális bűntudat olyan negatív érzés, amely során azt érzi a személy, hogy valami rosszat tett, érzett, vagy amire vágyik az nem elfogadható, ami jelentős szorongást okozhat.

Szexuális szégyen

A szexuális szégyen egy fájdalmas érzelmi állapot, amikor a személy azt érzi, hogy az erotikus vágyai, tettei nem felelnek meg mások elvárásának vagy az általános normáknak.

Intimitás és szexuális aktivitás fenntartása hosszútávú kapcsolatban

A szexualitás és az intimitás két rendkívül fontos eleme egy jól működő párkapcsolatnak, mert ezek az alapjai párkapcsolati kötődésnek. Mindennek a hiánya könnyen vezet eltávolodáshoz és elhidegüléshez.

Terhesség, szülés, gyermekvállalással kapcsolat szexuális problémák

Számos új élethelyzet, így a terhesség, a szülés és a gyermekvállalással kapcsolatos helyzetek is jelentősen hatnak a nemi életre, így sokszor fontos ebben az időszakban a segítség az új helyzet megértésében és a megfelelő alkalmazkodásban.

Szexuális tapasztalatlanság

A szexuális tapasztalatanság sok nehéz érzést hozhat, sok bizonytalanságot, félelmet és teljesítményszorongást okozhat, és mindez elvezethet addig a félelemig, hogy a személy nem is képes a megfelelő szexuális kapcsolódásra.

Párterápia, párkapcsolati terápia, párkapcsolati tanácsadás

A párterápia célja a párkapcsolati nehézségek megértése és megoldása. Ez jelenthet együttélési nehézségeket, komolyabb konfliktusokat és szexuális problémákat is. Sok probléma megoldható önállóan, de sok esetben nagyon fontos párterapeuta, párkapcsolati terapeuta, párkapcsolati pszichológus segítségét kérni, aki jártas a párkapcsolati működés értelmezésében, a konfliktusok kezelésében és a megoldás megtalálásában.

A párkapcsolati terápia segít a pároknak megérteni egymást, egymás igényeit, érzelmeit, gondolatait és nemi működését, illetve segít a párkapcsolati és szexuális kommunikáció kialakításában, egymás és önmaguk megértésében.

A párkapcsolati tanácsadás fontos része a kapcsolati kommunikáció javítása, de nem csupán ebből áll, hanem a teljes kapcsolati működésre, annak problémáira és elakadásaira fókuszál.

Párkapcsolati kérdések, párkapcsolati problémák

A párkapcsolat, házasság problémái, kérdései nagyon sokfélék lehetnek, hiszen a kapcsolatban, házasságban a teljes személyiségünkkel és életünkkel veszünk részt. A párkapcsolati terápia, házassági tanácsadás néhány szokásos témája:

Kommunikáció

Nagyon gyakori nehézség a párkapcsolati kommunikáció problémája, amikor a feleknek nehéz kifejezni őszintén a gondolataikat, érzéseiket, igényeiket. Nem ritka a szexualitással és intimitással kapcsolatos kommunikációs nehézség.

Stressz

Jelentős problémákat okoz a párkapcsolatokban a stressz, a munkahelyi terhek, az anyagi nyomás, anyagi problémák, tágabb családi problémák. Sokszor nehéz a családi nyomás hatása, amikor más családtagok, pl. anyós, após, testvérek, szülők túlságosan beleszólnak a pár életébe és nehéz meghúzni velük szemben az egészséges határt, vagy a két fél nem tud megegyezni abban, hogy hol van ez a határ.

Együttműködés

A kommunikáció és együttműködés problémáinak számos területe van így jellemzően az anyagiak beosztása, a házimunka, a napi rutin és feladatok kérdései. Gyakori kérdés a bizalom nehézsége, féltékenység, a hűség vagy hűtlenség kérdése, a csalódások kezelése, feldolgozása, a megbocsátás. A szexuális funkciózavarokon felül is számos probléma jelentkezhet a szexben, így az eltérő erotikus igények akár mennyiségi, minőségi, időbeli akár tartalmi szempontól.

Különbségek

Házassági konfliktusok forrása lehet az eltérő társadalmi, kulturális és vallás meggyőződés is. Ha eltérő normákkal, szokásokkal vagy értékekkel rendelkeznek a felek, azt sokszor nehéz harmonikusan kiegyensúlyozni és közös értékekké, célokká formálni.

Gyakorlati problémák

Az anyagi problémák is jelentősen kihathatnak a párkapcsolatra, így a pénzügyi nehézségek, az eladósodottság, a megélhetési problémák, a munkanélküliség vagy a korábbi karriercélok feladása. Gondot jelent az idő hiánya vagy szűkössége is. A munkára, a tágabb családra vagy egyéb feladatokra szánt idő jelentősen szűkítheti a közösen töltött időt, amelyre egyébként is lehet eltérő igényük a feleknek.

Elköteleződés, kontroll, önértékelés

Jelentkezhet félelem az elköteleződéstől, az életre szóló kapcsolatra törekvéstől, a kizárólagosságtól. Ezen felül a felek alacsony önértékelése szintén negatívan hathat a kapcsolatra, mert ez könnyen vezet elégedetlenséghez, féltékenységhez, magányosság érzéshez. Hasonlóképpen probléma, ha túl erős valamely fél kontrolligénye, ha fontos a másik túlzott kontrollálása, amely a másiknak nem hagy elég szabadságot és teret. Ez konfliktusokat, szorongást, feszültséget okoz. A féltékenység szintén gyakori probléma, amelynek számos formája van. Ennek lehet alapja a felek személyisége, élettapasztalata, vágyaik, félelmeik és elvárásaik.  Továbbá nehézségeket okozhatnak a felek egymás felé való elvárásaik összeegyeztethetetlensége.

Változások

Ugyanakkor az idő múlása is számos párkapcsolati problémának a gyökere, így a különböző életkorok nehézségei, az életminőség változása, a karrier, a házasságkötés, a családdá válás, a gyerekek születése és a szülővé válás, a gyermeknevelési kérdések, a meddőség, a nagyszülővé válás, a munkába állás, a nyugdíjba vonulás és számos egyéb életszakasz váltás is számos kérdést és problémát hozhat, amelyeket a feleknek együtt kell kezelniük. Sokszor nehéz kérdés a felek párkapcsolatban betöltött szerepeinek az egyensúlya, a kiszolgáltatottság, a túlzott vagy túl alacsony felelősségvállalás, a túlterheltség.

Minőségi idő, énidő

Jelentős kérdés az együtt töltött idő mennyiségének és minőségének a kérdése, illetve a személyes privát idő, én idő, autonómia kérdése. Eltérhetnek a személyes lehetőségek, igények és ez jelentős feszültéseket hozhat. Hasonlóképpen az eltérő érdeklődés és életmód is sokszor nehezen összeegyeztethető, mint ahogy az eltérő jövőkép vagy a különböző érzelmi támogatásra való igény is.

A szex tabu

Jelen társadalmunk a szexuális érzéseinket, vágyainkat jelentős mértékben félhomályban tartja és meggátolja azt, hogy őszintén és könnyeden beszélhessünk róla. Ezért az emberek jelentős részének nehézséget, félelmet, szégyent, bűntudatot jelent a szexualitás témája. Sokszor nehéz a pároknak is beszélni az intimitásról, a szexről, a vágyakról, az igényekről, a szexuális problémákról.

Szégyen és bűntudat

Egyre nyitottabb a társadalom ebben a kérdésben, de még továbbra is sok tabu, szégyen és bűntudat övezi a szexualitás témáját. Az elmúlt évezredek és évszázadok során pedig a szexre gyakran mint bűnös és beteges dologra tekintettek. Ez sokat változott napjainkra, de a szex témájához kapcsolódó tabu, szégyen és bűntudat nagyon mélyen gyökerező, így jelentős mértékben jelen van ma is. Ez jelentősen nehezíti azt, hogy az emberek és a párok önfeledten éljék meg az intimitást, a párkapcsolatot és kiteljesedhessenek szexuálisan.

A tabuk, a bűntudat és szégyenérzet következményei könnyen vezet párkapcsolati problémákhoz és szexuális funkciózavarokhoz is.

Orvos, nőgyógyász, urológus, pszichiáter

A szexuális problémák kezelése van amikor nagyon gyors és könnyű folyamat, ugyanakkor sokszor nagyon összetett és több mindent érintő folyamat. Ennek érdekében fontos együttműködni orvos kollégákkal, így urológus, nőgyógyász, adrológus, endokrinológus, belgyógyász, pszichiáter szakorvossal.

Sokszor előfordul, hogy a szakorvos kollégák irányítják hozzám a pácienst akiknél az orvosi kezelés hatástalan vagy nem indokolt.  Ugyanakkor pedig van amikor én javaslom az orvos, szakorvos felkeresését a klienseim számára. A hatékony segítséget sokszor több szakterület együttműködése jelenti.

A problémák sokfélék, így sokféle szakember segítségére lehet szükség, van amikor szakorvos, van amikor pszichológus, szexuálpszichológus, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta segítsége az indokolt.

Szexuálpszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus szakképzés

Sokan kérdeznek a szexuálpszichológus képzésről, annak folyamtáról és lehetőségeiről. A szexuálpszichológiai szakpszichológus képzésről az aktuális hivatalos információk itt és itt érhetők el. Minden további kérdéssel az egyetemet érdemes keresni a linkeken található elérhetőségeken.

Nemzetközi kitekintés – What Does a Sex Therapist, sexual psychologist Do?

A fentiekben nagyon részletes a leírás a szexuálpszichológus, szexuálterapeuta munkájáról. Ugyanakkor vannak további, nemzetközi leírássok is erről, amelyek bár jóval rövidebbek, mégis hasznosak lehetnek. További források és nemzetközi kitekintés tehát arról, hogy mit csinál egy szexuálpszichológus, szexuálterapeuta. Minderről részletesebben olvashat az alábbi oldalon: NHS: What does a sex therapist do?, illetve itt: Cleveland Clinic: Sex Therapist és itt is: WebMD: What Does a Sex Therapist Do?

 

Segítségkérés, szexuálpszichológus online és személyesen Budapesten

Ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége akár nagyobb probléma, akár csak egy egyszerű kérdés kapcsán, akkor itt tud jelentkezni és időpontot kérni: furedi@furedi.hu

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU