Korai magömlés, idő előtti (korai) ejakuláció

Korai magömlés elnevezései

A korai magömlés a legismertebb elnevezés, sok esetben korai orgazmusnak is nevezik, illetve hivatalosan az idő előtti (korai) ejakuláció is használatos, illetve sokszor a latin Ejaculatio praecox kifejezést is használják.

Mit nevezünk korai ejakulációnak?

Szubjektív, hogy mi számít korainak a férfi orgazmusát tekintve. Éppen ezért ezt konkrét időben nem biztos, hogy érdemes meghatározni. Sokkal inkább az a döntő, hogy a férfi elegendőnek érzi-e az időt ameddig az orgazmust eléri, hogy a partner orgazmusához vagy kellő szexuális élményéhez elég-e az eltelt idő. Így az a kérdés, hogy a kívánt szexuális élmény elérhető-e a férfi orgazmusával véget érő aktus alatt.

Egy másik meghatározás szerint korai magömlés az amikor a férfi nem tudja annyi ideig kontrollálni az orgazmus elérését, ameddig azt szeretné. Illetve amennyi ideig a partner igényei szerint szükséges.

Mikor állapíthatunk meg idő előtti, korai ejakulációt?

Hagyományosan azt nevezzük korai ejakulációnak, amikor a férfi az aktus során perceken belül vagy az általa kívántnál hamarabb jut el az orgazmusig és annak bekövetkeztét nem tudja késleltetni. (Természetesen mindez nem vaginális ingerlés esetére is vonatkozik.)

Mindez termesztésen nem egyszer vagy néhányszor történik így, hanem az esetek túlnyomó többségében, 75-100%-ban.

Ugyanakkor problémának ez csak akkor értelmezhető, ha mindez problémát okoz a személynek, a párjának vagy mindkettejüknek.

Érezhető tehát, hogy nehéz meghatározni egyértelműen, hogy mikortól mondhatjuk azt, hogy megállapítható a korai ejakuláció. A gyakorlatban ez általában ennél sokkal könnyebb. Ha a személy vagy a pár nincs megelégedve a szeretkezések hosszával és ha a férfi nem tudja az orgazmusát a megfelelő ideig késleltetni, akkor érdemes a változás, fejlődés lehetőségét keresni.

Korai magömlés néhány alapvető típusa

  • Egész életen át tartó, primer korai ejakuláció, amikor a korai magömlés problémája a szexuális élet megkezdése óta fennáll.
  • Szerzet korai magömlés, amikor az idő előtti ejakuláció nem mindig volt jelen, csak egy meghatározott ideje áll fenn, de volt olyan állapot, amikor az orgazmus kontrollja jobb volt.
  • Generalizált korai magömlés, amikor a probléma általános, és nem korlátozódik egy adott helyzetre vagy partnerre.
  • Helyzeti korai ejakuláció, amikor a probléma nem általános, hanem adott helyzethez, helyzetekhez, ingerekhez, vagy partnerhez, partnerekhez köthető.

 

Továbbá a korai ejakuláció, a férfi idő előtti orgazmusa történhet:

  • minden szexuális inger nélkül,
  • csupán gondolatok, vagy az erotikus helyzet hatására, de érintés nélkül,
  • minimális ingerlés hatására az előjáték során,
  • a pénisz hüvelybe való bevezetésekor azonnal,
  • az aktus elkezdése után nem sokkal,
  • jóval később is, de mégis előbb mit ahogy az a  férfi vagy a nő szeretné.

Mindez más és más működés, de minden esetben csökkenti a szexuális élmény lehetőségét és teljességét és a felek örömét és elégedettségét. Ezért minden változat nehezíti az örömteli szexuális életet.

A korai magömlés gyakorisága

Sok felmérés készült, ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a férfia 5-29%-a jut el nagyon rövid idő alatt az orgazmushoz, és így korai magömléssel küzd. Ennél jóval több férfi nem tudja az orgazmusát a számára vagy a partnere számára megfelelő ideig kontrollálni, és ekkor szintén korai ejakulációról beszélhetünk.

 

Korai ejakuláció és evolúciós kitekintés

A korai magömlést problémának tekintjük, ám fontos megjegyezni, hogy ez egy emberi kultúra által meghatározott probléma, nem pedig objektív “betegség”.  Az evolúció során, sokkal inkább előnyös tulajdonságnak számított az, ha az aktus minél kevesebb ideig tart. Hiszen az állatvilágban az aktus során az élőlények sokkal jobban ki vannak téve a ragadozók és a fajtársak támadásainak, sokkal védetlenebbek. Így az jelent előnyt, ha az aktus minél gyorsabban megtörténik.

Természetesen ezzel szemben a ami emberi kultúránkban a szex testi, lelki és párkapcsolati élmény, amelyet szeretnénk minél tartalmasabbnak. Ehhez pedig szerencsésebb, ha az aktus hosszabb ideig tart, amely teljesebb élményt jelent. Ennek pont nem kedvez az idő előtti ejakuláció.

 

Korai magömlés okai

A koraim magömlésnek sokféle ok állhat a hátterében.

Biológiai, testi okok

 Az esetek nagyon kicsi százalékában mondhatjuk azt, hogy az idő előtti ejakuláció oka biológiai, testi. Ugyanakkor előfordul, hogy neurológiai okok, éppen fennálló betegségek, fizikai sérülés vagy gyógyszeremlékhatás okozza a korai ejakulációt.

Pszichés okok

A leggyakrabban pszichológiai okokról beszélhetünk a korai magömlés hátterében. Ez nagyon sokféle lehet.

Egyik leggyakoribb a stressz, amely jelentkezhet adott élhelyzeti problémák miatt, vagy akár a párkapcsolati nehézségek miatt is. Gyakori, hogy a szexuális helyzethez jelentős szorongás kapcsolódik. Ennek a szorongásnak lehet az oka magas megfelelési elvárás a pár felől vagy a személynek önmaga felé. Illetve a szorongás kapcsolódhat a teljesítményhez, a szeretethez, a megfeleléshez, a párkapcsolathoz, nagyon sokmindenhez. A szorongás gyakran elrontja a kontroll képességét, és akármennyire is szeretné a személy kontrollálni az orgazmusát, ez mégis kontrollálhatatlan orgazmushoz vezet. Ez az élmény pedig tovább fokozza a szorongásokat, amely a továbbiakban még jobban gyengíti a kontroll képességét, és fokozza és akár elmélyíti a korai magömlés problémáját.

Nagyon gyakran a korai ejakuláció lényeges oka a szexuális járatlanság, tapasztalatlanság. Ilyenkor a férfi nem tanulta meg a szexuális működésének a kontrollját, nem ismeri a saját funkcionális nemi működését olyan mértékben, hogy ezáltal kontrollt tudna gyakorolni az orgazmusa felett.

A korai ejakuláció oka lehet még depresszió, hangulatzavar, szorongás, kényszerbetegség, személyiségzavara és sok egyéb más pszichés probléma is

Párkapcsolati problémák

A párkapcsolati stressz és szorongás kihat az orgazmus kontrolljára. A partnernek való megfelelési elvárás és az ezzel kapcsolatos szorongás, teljesítményszorongás jelentős oka lehet a korai magölésnek. Ez ugyanakkor egy negatív spirált is beindít, hiszen a korai orgazmus miatti kudarcok növelik a szorongást, amely pedig rontja az ejakulációs kontrollt, és így tovább erősít ezt a folyamatot.

A párkapcsolatot érintő egyéb problémák is nehezítik az örömteli szexuális életet és az orgazmus időzítésének képességét. Így a párkapcsolatot érintő bármilyen probléma nehezíti vagy fenntartja az idő előtti ejakulációt.

Az orgazmus kontrollban való járatlanság

Számos eset van, amikor a korai magölés hátterében nem áll sem lelki, sem testi, sem párkapcsolati ok. Hanem a személy a pszichoszexuális fejlődése során nem sajátította el a készséget, amely az orgazmus kontrolljához szükséges. Ez lehet egyszerűen a megfelelő tapasztalatok hiánya, de a rosszul rögzült, rosszul kialakított szexuális működés következménye is. Ez esetben fontos mindet megtanulni, vagy újra tanulni és elsajátítani az orgazmus kontrolljának a képességét, amely módosíthatja a korábban kialakult pszichoszexuális készségdeficitet.

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU