Szexuális játékszerek

Szexuális játékszerek, szexuális segédeszközök? A szexuális játékszerek elnevezéséről és használatáról szól az alábbi írás.

Szexuális játékszerek

A szexuális játékszerek olyan eszközök, amelyek a szexuális vágy, az orgazmus vagy a szexuális élmény valamely aspektusát segítik. Ennek nagyon sok változata és típusa van. A legnépszerűbb játékszerek az orgazmus eléréséhez kapcsolódnak, így a legnagyobb számban használt szejáték a vibrátor, amely szintén nem egyetlen dolgot jelent, hanem nagyon sok változata és típusa van.

Szexuális segédeszköz vagy szexuális játékszer?

A szexuális segédeszköz a legelterjedtebb kifejezés, amelyet nem tartok szerencsésnek, mert sokkal előnyösebben kapcsolódik az önfeledt szexuális élményhez a szexuális játékszer vagy egyszerűen szexjáték kifejezés.

A szexre gondolhatunk úgy, hogy van célja, vannak benne elvárások és ha ezeket nem érjük el, ha ezeknek nem felelünk meg, akkor az kudarc. Ezzel szemben láthatjuk azt, hogy a szex egy nagy játék, egy nagy játszótér, hol nagyon sokmindent játszhatunk, nagyon sokmindent csinálhatunk és sokféle örömöt megélhetünk. Szerencsés, ha a szexnek nincsen célja és nincsenek elvárások, hanem hagyjuk, hogy rátaláljuk az örömteli tevékenységekre és élményekre, ha tudunk önfeledten játszani.

Ha a szexuális segédeszköz kifejezést használjuk és az eszközöket segédeszköznek tekintjük akkor ez azt sugallja, hogy valami nem működik és ezért egy eszközt kell igénybe vennünk, hogy elérjük a megfelelő célját a szexnek. Ezzel szemben ha nem szexuális segédeszközről, hanem szexuális játékszerről beszélünk, azzal sokkal jobban kifejezzük azt, hogy a szex egy önfeledt játék és ha bármilyen eszközt, játékszert bevonunk az testi élmények kiteljesítéséhez, akkor azt azért tesszük, mert szeretnénk szinesíteni azt és vágyunk olyan élményekre, amelyet egy játékszer használata adhat meg. Így nem arról beszélünk és nem azt éljük meg, hogy a jó élményt csak segédeszközzel érjük el, hanem egyszerűen több élményre van lehetőségünk, ha a szexet mint játékot nagyobb játszótéren játsszuk és ehhez játkereket is kipróbálunk vagy rendszeresítünk.

A szex szabad játéka

Mindezért nagyon bíztatnék mindenkit arra, hogy a szexet tekintse egy szabad játéknak, amelynek nincs célja, amelyben nincsenek elvárások és ha ebbe a játékba eszközök is vonzóak, akkor tekintsük azokat szexuális játékszereknek, amelyek kiegészítik és színesítik a szexuális örömöket.

 

Füredi Krisztián szexológus, szexuálpszichológus, pszichológus

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU

kapuzárási pánik

A kapuzárási pánik kifejezést Carl Gustav Jung pszichoanalitikus nevéhez köthető. 

Az emberi életet két jelentős részre oszthatjuk:

Az élet első felében keressük az utunkat, a fejlődést, a célokat, formáljuk önmagunkat, keressük a helyünket a világban.
Az életünk második felében pedig lassítunk, elkezdünk magunk felé figyelni, keressük az értelmet az életünkben, visszatekintünk arra, hogy mit értünk el az életben és milyen életút áll mögöttünk.

Az átmenet a két említett szakasz – a célok felé törekvés és a visszatekintés – között pedig nagyon éles fordulatot jelent, amely jelentős nehézségeket okozhat. 

Kapuzárási krízis

Az emberi létezésünk során belső világunkban gyakran jelennek meg kínzó kérdések, amelyek nem hagynak minket nyugodni. Idővel ezek a kérdések egyre jobban feszítik az egész lényünket. Belső konfliktusok, amelyek enyhítését kereshetjük a külvilágban, miközben a probléma belül van. A külső megoldások egy időre tompíthatják a belső érzéseket – új autó, szerető stb. -, de ha a változás nem érinti a valódi kérdéseket, akkor nem hoznak valódi megoldást a belső krízisekre, így a kapuzárási krízis esetében sem ad valódi megnyugvást.

A válságban, a krízisben lehetőség is rejlik. Mindez fájdalmas és megterhelő, de mégis a helyzet arra mutat rá, hogy változni, változtatni kell. Megfelelő belső munkával az új életszakaszt veszély helyett képesek leszünk lehetőségként látni, és elfogadni, hogy az eddig megoldások már nem működnek, így új megoldásokat, új utakat kell keresni, de olyat amely nem a jelen helyzet nehézségét tompítja, hanem valódi megoldásokat ad. Ezáltal válhat ez az életszakasz a fejlődés és növekedés útjává.

A kapuzárási pánik, a kapuzárási krízis így értékes és tanulságos szakasza az életünknek, amely segít megtalálni a saját valódi értékeinket, irányunkat, önmagunkat. 

 

Füredi Krisztián szexológus, szexuálpszichológus, pszichológus

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU