Férfi vágyzavar, férfi hipoaktív szexuális vágy zavar

A férfi hipoaktív vágy zavar, férfi vágyzavar elnevezései

A férfi szexuális vágy hiányának problémáját sokféleképpen nevezték és nevezik a szakirodalomban. Nemrégiben a vágyzavar, illetve férfi vágyzavar volt a használatos, aktuálisan a férfi hipoaktív szexuális vágy zavar elnevezés a hivatalos. Találkozhatunk még a csökkent férfi vágy, a szexuális averzió, a szexuális fóbia elnevezésekel is, illetve az alcsony szexuális vágy kifejezéssel. Nők esetében a frigiditás volt a régies elnevezés a vágy hiányának, de ez férfiakra nem igazán használták. Az impotencia kifejezés használata pedig többszörösen téves ebben az esetben (is).

Nemrégiben még elkülönítették a hipoaktív vágyzavart, mint alacsony, csökkent szexuális vágyat, és a szexuális vágy hiányát, a szexuális averziót. Előbbit, a hipoaktív vágyzavar, arra értették, amikor a szexuális vágy csökkent, illetve a kívántnál alacsonyabb szexuális vágy esetén volt használatos. Utóbbi a szexuális averzió pedig a szexuális vágy teljes hiányára, sőt a szextől való fóbiás jellegű félelemre értették. Jelenleg mindkét említett kategóriát magába foglalja a férfi hipoaktív vágyzavar, vagy férfi vágyzavar szakkifejezés.

Mit jelent a férfi vágyzavar vagyférfi hipoaktív vágyzavar?

A férfi vágyzavar, illetve férfi hipoaktív vágy zavarról akkor beszélünk, ha a férfi vágya jelentősen csökkent, alacsony, vagy egyáltalán nincs. Ha a szexuális és erotikus gondolatok és fantáziák hiányoznak. Ha a szexális tevékenyésg iránti érdeklődés jelentősen csökkent, alacsony vagy teljesen hiányzik.

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU