Szexológus

Szexológus, szexológia. Mi a különbség a szexológus és a szexuálpszichológus, illetve a szexológia és a szexuálpszichológia között?

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta. Fénykép.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, párterapeuta, pszichológus

szexológus

Üdvözlöm, Füredi Krisztián vagyok, szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta. Ebben az írásban arról olvashat, hogy mi a szexológia és kit nevezünk szexológusnak. Szexuálpszichológiai tevékenységemről itt: szexuálpszichológus, a képzettségeimről és szakmai profilomról pedig itt: Füredi Krisztián olvashat. 

Szexológus Budapest

Szexológus, szexuálpszichológus és párterapeuta vagyok. Személyesen Budapesten és online rendelek, egyéni és párterápiás keretben is fogadok klienseket szexuális és párkapcsolati témakörökben. Több mint 15 év szexuálpszichológusi tapasztalattal rendelkezem, a szakmai alapokat pedig a pszichológus diploma és a szexuálpszichológiai szakpszichológus szakvizsga adja, számos egyéb végzettség mellett. Ha a szakmai munkámra, a végzettségeimre kíváncsi, vagy szexuális problémákról szeretne olvasni, akkor a fenti menüpontok között talál további nagyon részletes információkat.

Sokan kérdezik, tőlem, hogy mit jelent pontosan az, hogy valaki szexológus. Ez az írás azért jött létre, hogy összefoglaljam és tisztázzam, hogy mit takar a szexológus kifejezés. Ha ön nem erre, hanem a szexuálpszichológiai tevékenységemre kíváncsi, akkor a fenti menüpontok közül válassza ki a megfelelő oldalt.  

Mi a szexológia?

A szexológia igen tág fogalom, a nemiséggel, szexualitással, a szex szűkebb vagy tágabb témaköreivel foglalkozó tevékenységek gyűjtőfogalma. Mivel nem egy hivatalos kategória, így nem egyértelműek a határai, ezért a szexológia kifejezés sok esetben nem ad támpontot abban, hogy mennyire tudományos vagy áltudományos tevékenységről van szó. (A szexuálpszichológia ezzel szemben az orvostudomány és a pszichológia tudományosan igazolt elméleti és gyakorlati tudományos rendszere.) Mindez azért félrevezető, mert a szó végi „-lógia” arra utal, hogy tudományos, tehát a szex tudományos szakértője. Ugyanakkor mivel ez nem egy létező tudományág, így sokkal inkább lazábban használt foglalom a szexológia. Ezért ritkábban találkozunk a szexológiai kifejezéssel, sokkal inkább jellemző, hogy valaki szexológusnak nevezi magát. Ez a kifejezéses helyesen leginkább a szexszel bármilyen szempontból foglalkozó személyt jelenti, nem pedig végzettséget vagy tudományos vagy gyógyító tevékenységet. Kivéve természetesen, ha azt mondja valaki, hogy orvos szexológus, vagy pszichológus szexológus, mert ekkor egyértelmű, hogy szexuális témákkal, a szexuális élet problémáival, párkapcsolati problémákkal való foglalkozásnak milyen elméleti és gyakorlati keretei vannak.

Kit nevezünk szexológusnak?

Szexológus

A szexuálpszichológiával ellentétben a szexológia nem egy egyértelmű tudományterület, így az is kérdés hogy kit nevezünk szexológusnak. Egyrészt szexológusnak szokták nevezni azokat az orvosokat, akik a szexualitás területével foglalkoznak, másrészt olyan pszichológusokat is, akik szexuális problémákkal dolgoznak. Ezen felül szexológusnak nevezzük gyakran a szexuálitás témakörét bármilyen szempontból kutató tudományos szakembereket is.

A szexológus kifejezésnek tehát megfelelő használata az, ha szélesebb körben szexológusnak nevezzük a szexualitás témakörével foglalkozó orvosokat és pszichológusokat.

Szexológus szakmai háttere

Mindez ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy bárki szexológusnak nevezze magát, függetlenül attól, hogy milyen végzettsége, tapasztalata, szakmai háttere van, illetve nincs. Ezért akár minden valódi képzettség nélkül is mondhatja magáról bárki azt, hogy szexológus. Mivel nincs ilyen végzettség, nincs ilyen szakvizsga, nincs szakmai kontroll. Így bárki nevezheti magát úgy, hogy szexológus, ami azt sugallhatja, hogy a szexológus a téma képzett és minősített szakembere, miközben ez az elnevezés nem garancia erre. Mivel nincs olyan végzettség, hogy szexológus, ezért bárki nevezheti magát így, amely azt a látszatot kelti, hogy a tudása, tapasztalata, szakértelme egyenértékű egy szakorvos, szakpszichológus, szexuálpszichológus szakértelmével. Természetesen az egészségügyi törvényt mindenki köteles betartani, így megfelelő orvosi vagy pszichológusi diploma nélkül nem végezhet senki sem gyógyító tevékenységet és nem is ígérheti azt.

Szexológus orvos, szexológus pszichológus

Természetesen sokféle szakember foglalkozhat szexuális kérdésekkel, témákkal, de jelenleg Magyarországon orvosi vagy pszichológusi diploma szükséges a szex nehézségei, szexuális problémák, funkciózavarok kezeléséhez. A pszichológusok tekintetében sokféle iránya lehet a szexuális problémákkal való foglalkozásnak, a szexuálpszichológiai szakpszichológusok, a klinikai szakpszichológusok és a pszichoterapeuták foglalkoznak leginkább szexuális problémákkal. Az orvosok pedig a megfelelő szakorvosi végzettségüktől függően foglalkoznak a szexualitás témaköreivel, így nőgyógyászati, urológia, andrológia, pszichiátria, endokrinológiai, kardiovaszkuláris vagy egyéb területekkel. Az orvosok számára létezik az úgynevezett szexuális medicina szakember képesítés, amely olyan orvost jelez, akinek az átlagosnál nagyobb rálátása és szakértelme van a szexualitás problémáinak témaköreiben.

Valódi szexológusi segítség

A szexuális kapcsolat megértéséhez magas szintű tudás, szakértelem és szakmai tapasztalat szükséges. Könnyű azt gondolnia bárkinek, hogy ha a saját problémáját meg tudta oldani, akkor másoknak is tud segíteni, de ez nincs így, a saját megoldásaink nem univerzálisak, nincs két egyforma párkapcsolati vagy szexuális probléma. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy az ezzel a területtel foglalkozó szexológus szakember valódi szakmai felkészültséggel rendelkezzen. Ahhoz, hogy valaki például a korai magömlés, a merevedési zavar, a vágy hiánya, a fájdalmas szex vagy egyéb szexuális funkciózavarral foglalkozzon, nagy tudással kell rendelkeznie a szexualitás és a pszichológia témaköreiben, nem elég néhány technikát javasolni vagy tanácsot adni, hanem a szexualitás testi, lelki és társas összetevőinek alapos ismerete szükséges.

A szexológus kifejezés tehát nagyon tág, lehet olyan szakemberekre használni, akik a szexualitás valamelyik területével foglalkoznak, ugyanakkor szexológus lehet önjelölt „szakember” is, aki minden valódi végzettség, tudás, jogosítvány nélkül, orvosi, pszichológiai végzettség hiányában, egészségügyi diploma nélkül végez egészségügyi tevékenységet.

 A fentiek miatt, ha szexuális problémával szakemberhez fordul, akkor nagyon fontos tájékozódni arról, hogy a szakember rendelkezik-e valódi végzettséggel, pszichológusi vagy orvosi diplomával.

További érdekes források itt és itt és itt és itt.

 

Füredi Krisztián szexológus, szexuálpszichológus, pszichológus

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU