Vaginizmus, genitális-medencei fájdalom/behatolási zavar

A vaginizmus, genitális-medencei fájdalom/behatolási zavar elnevezései

A vaginizmus korábban önálló diagnosztikai kategória volt elkülönül a fájdalmas közösülés, dyspareunia kategóriájától. A legújabb meghatározás szerint összevonásra került a vaginizmus és a fájdalmas közösülés, dyspareunia, és jelenleg mindezt úgy nevezzük, hogy genitális-medencei fájdalom/behatolási zavar. Ugyanakkor a legközismertebb név továbbra is a vaginizmus.

Mit nevezünk vaginizmusnak, genitális-medencei fájdalom/behatolás zavarnak?

A vaginizmus alapvetően a behatolás fájdalmát jelenti, fájdalmas behatolást, a pénisz hüvelybe történő bevezetésekor jelenkező fájdalmat. Illetve ez járhat a behatolás képtelenségével akár a genitális fájdalom miatt, akár amiatt, mert a a hüvely olyan mértékben görcsösen összeszorul, hogy a behatolás nem lehetséges, akár fájdalommal jár ennek a kísérlete akár nem. Ez az összehúzódás lehet enyhébb, de lehet akár olyna erős, hogy ujjal történő behatolás sem lehetséges és akár tampon felhelyezése lehetetlenné válhat.

Fontos, hogy ha a pénisz behatolásának kísérlete nem jár fájdalommal, de a hüvely görcsös összehúzódása miatt ez kivitelezhetetlen, akkor is vaginizmusról, genitális-medencei fájdalom/behatolás zavarról beszélünk. A fájdalom és a behatolás képtelensége nem csak együtt értelmezhető, hanem egymástól függetlenülis.

Konkrétan a következő esetekben beszélhetünk genitális-medencei fájdalom/behatolás zavarról:

  • A hüvelyi behatolás nehézséget jelent a szereztkzések során, mert ez fájdalmas, vagy nehézskes vagy nem lehetséges.
  • Vulvovaginális (nemi szervi, genitális) vagy medencei fájdalom az aktus alatt vagy a behatolás kísérlete során.
  • Fájdalom vagy szorongás a vulvovaginális (nemi szervi, genitális) vagy medencei fájdalommal kapcsolatosan a hüvelyi behatolás gondolatára, vagy annak kísérlete során.
  • Medenceizomzat határozott feszülése a hüvelyi behatolás kísérletekor.

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU