Párterápia

Mi a párterápia, mit csinál a párterapeuta? Erről szól az alábbi írás.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta. Fénykép.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, párterapeuta, pszichológus

Párterápia

A párterápia a párkapcsolati problémák, nehézségek esetén javasolt terápiás folyamat, amelyben a személyek nem egyedül, hanem közösen fordulnak pszichológushoz, párterapeutához és a folyamatban is közöse vesznek részt.

Párterápia Budapest

Pszichológus vagyok, szexuálpszichológus és párterapeuta. Párterápiás rendelésem Budapesten és online is elérhető. Itt szexuálpszichológusi munkámról, itt pedig a végzettségeimről olvashat: Füredi Krisztián

A párterápiáról

Sok oka lehet a párterápiának. Sokszor a felek nehezen értik egymást, nehezen tudnak fájdalmas témákat megbeszélni, miközben éppen azok a legfontosabb területek, amelyek mélyen érintik a feleket.

A legtöbbször mégsem csupán egymás megértése a cél, általában konkrét nehézségek, problémák fordulnak elő a párkapcsolatban, amelyet a pár nem tud önállóan megoldani, ezért kérnek segítséget.

Ha egy pár közösen megy párterápiára, az már önmagában fontos lépés és kifejezése annak, hogy bíznak abban, hogy van lehetőség változásra, és szeretnének tenni azért, hogy a kapcsoltuk jobb legyen.

Természetes, hogy aki párkapcsolatban él, annak lehetnek nehézségei ebben. A párkapcsolat nagyon mély, intim és személyes kapcsolódás, amely a legmélyebb emberi érzelmekkel jár, így ez minden szépsége mellett fájdalmas érzésekkel is járhat, problémákkal, nehézségekkel. Ez sok esetben ahhoz vezet, hogy minden előnye ellenére a személy a kapcsolt megszakítását kezdje fontolgatni. Mindenképpen indokolt a párterapeuta segítsége, ha amikor gyakorivá válnak a viták, a konfliktusoknak nincs megoldása, vagy éppen ellenkezően, már nincs veszekedés, de pozitív érzelmi kapcsolódás sincs, mert a felek elidegenedtek egymástól és már nem törekszenek a valódi kapcsolódásra.

Az elhúzódó konfliktusok nagyon megterhelőek, amely tovább növekvő feszültséghez vezet. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy változzon a helyzet, a változás egyik lehetősége a párterápia, ahol szakember támogatásával találhat vissza a pár egymáshoz és alakíthatják ki a jobb kapcsolati működést.

Párterápia leggyakoribb okai

 Nagyon személyes és egyedi és ezért változatos, hogy az párok miért kérnek párterápiás segítséget, így gyakori például az, hogy azt érzik, hogy megrekedt a párkapcsolatuk, hogy nem érzik jól magukat a kapcsolatba, hogy nem tudják megoldani a problémáikat, hogy sokat veszekednek vagy éppen kiürült és hideg távoli lett a kapcsolat. Sokszor kérdés, hogy együtt folytassák az életüket vagy lezárják a kapcsolatot. Gyakori, hogy nem tudják azonosítani a problémát, de érzik, hogy növekszik a feszültség és egyre több az indokolatlan konfliktus. Gyakori téma a féltékenység, a hűtlenség, a szerető megjelenése a párkapcsolatban. A nehézségek gyakran a gyerekneveléssel, a pénz kezelésével, a közös minőségi idő hiányával vagy annak eltérő igényével és az énidő hiányával kapcsolatosak.

Nagyon gyakori a szexuális problémák megjelenése is, amelyek sokszor a párkapcsolati problémák miatt jönnek létre, sok más esetben pedig éppen a szexuális problémák okozzák a párkapcsolati nehézségeket, ez oda-vissza összefügg.

A párterapeuta pártatlan

Gyakori, hogy a felek azt hiszik, hogy a kérdésekben amelyekben nem tudnak megegyezni, majd a pszichológus, párterapeuta megmondja, hogy kinek van igaza vagy mi a helyes válasz. Ez gyakran félelem is a párterápiával szemben, hogy azt hiszik, hogy a szakember majd a párjuk pártjára áll, mert ő jobba ki tudja fejezni magát vagy szimpatikusabb vagy más okból.

Mindezzel szemben a párterapeutának nem célja a kérdések eldöntése, hanem sokkal inkább az, hogy a felek jobban megértsék egymást. Általában nincs helyes megoldás vagy válasz a kérdésekre, hanem általában közösen kialakított és fenntartott folyamatról van szó, ahol önmaguk és a közös megértésük mélyebb megismerésére van szükség. Mindez csak úgy érhető el, ha a párterapeuta nem elfogult egyik fél irányába sem, hanem megértve a folyamatokat, a párkapcsolatra figyel és ebben segíti a párt is.

Nem a hibást vagy a bűnöst keressük, hanem a közös megoldásokat és az utat a jó párkapcsolati működés felé.

Rendszerszemélet

A rendszerszemlélet azt jelenti a, hogy a terápia a párkapcsolatra, a kapcsolati működésre fókuszál.  Ezáltal a párterápia a közös kapcsolati működés formálását, javítását jelenti, melynek során nagyon fontos tudatosítani és formálni a kommunikációs nehézségeket és az együttműködés akadályait. 

Online párterápia

A terápia hagyományosan személyesen történik, de van olyan helyzet, amikor indokolt az online párterápia. Van amikor a távolság vagy idő vagy egyéb ok nem teszi lehetővé a személyes helyzetet, ilyenkor hatékony az online párterápia is. Szerencsés, ha a pár egy térben tud ennek során jelen lenni, de olyan is van amikor munka, utazás vagy egyéb okból ez nem lehetséges, ezért az online beszélgetés nyújtotta lehetőségekkel élve nem egy térben tartózkodnak, hanem a párterápia során ők is csak online kommunikálnak.

 

Füredi Krisztián szexológus, szexuálpszichológus, pszichológus

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU