Vágyzavar, női szexuális érdeklődés/készenlét zavar

 

Női vágyzavar, szexuális érdeklődés/készenlét zavar elnevezései

Frigiditás a legrégebbi elnevezése ennek a problémának, ám ez ma már nem használatos, mert félrevezető. A frigiditás kifejezés azt sugallja, hogy a frigiditás a személy sajátja, hogy az adott nő személyiségjellemzője az, hogy frigid. Miközben nem beszélhetünk olyanról, hogy frigid nő, mert a szexuális vágy alacsony mértéke, vagy hiánya nem feltétlenül jellemzi az egész személyiséget, hanem sokkal inkább csak egy aktuális pillanatnyi vagy akár elhúzódó probléma.
Szintén régebbi szakirodalomban találkozhatunk a libidóhiány kifejezéssel, amely a szexuális libidó hiányaként említi a vágyzavart.

Leggyakrabban a női vágyzavar vagy női szexuális vágyzavar az ismert kifejezés. De az alacsony női szexuális vágy, csökkent szexuális vágy, hipoaktív szexuális vágyzavar, a szexuális averzió, szexuális fóbia, és a hypoaktív szexuális vágyzavar kifejezésekkel is találkozhatunk, illetve régebbi szakirodalomban a már említett frigiditás kifejezést is megtalálhatjuk.

Nemrégiben még a vágyzavar kétféle mértékét külön diagnosztikai kategóriának tekintették. Így a nagyon alacsony vagy nem létező vágyat hypoaktív szexuális vágyzavarnak nevezték, míg a szexualitás teljes elutasítását pedig szexuális averziónak. Mai terminológia szerint már mindkét esetben női vágyzavarról, női szexuális érdeklődés/készenlét zavarról beszélünk.

 

Mit jelent a női szexuális érdeklődés/készenlét zavar, női vágyzavar?

Női vágyzavar, női szexuális érdeklődés/készenlét zavarról hivatalos definíció és diagnosztika szerint akkor beszélhetünk, ha az alábbiak közül több is igaz:

 • A nő szexuális tevékenységek iráni érdeklődése jelentősen csökkent vagy teljesen megszűnt, vagy nem is volt soha.
 • Ha a szexualitással kapcsolatos gondolatok és erotikus fantáziák jelentősen csökkentek, teljes mértékben megszűntek, vagy soha nem is voltak.
 • Ha a szeretkezésre való kezdeményezés mértéke csökken, vagy ez teljesen hiányzik.
 • Ha a partner szeretkezésre való kezdeményezésire adott reakció jelentősen csökkent vagy teljesen megszűnt.
 • Ha a szexuális tevékenység közben a szexuális izgalom, a szexuális öröm jelentősen csökkent, vagy teljesen hiányzik a szeretkezések túlnyomó többségében.
 • A szexuális érdeklődés vagy készenlét jelentősen csökkent, vagy hiányzik minden külső inger esetén is, például vizuális ingerek, verbális ingerek, írásbeli ingerek stb.
 • A nemi szervek érzékenysége jelentősen csökkent vagy teljesen hiányzik a szexuális tevékenység többségében.

Mindezzel együtt a vágyzavar meghatározása nem mindig teljesen egyértelmű, mert az egyéni, szubjektív élmény sokszor a meghatározó. Így nem feltétlenül a hivatalos kritériumok, hanem a személy vagy a pár érzései a fontosak a saját szexuális működésükkel kapcsolatosan!

A szexuális vágy jelentősen függ

 • testi folyamtoktól (például hormonális és idegrendszeri folyamatok),
 • lelki folyamatoktól (érzelmek és gondolatok),
 • társas jellemzőtől (párkapcsolat),
 • illetve az adott kultúrától is (például vallási vagy családi környezet).

Mindezek hatnak egymásra és együtt alakítják ki a szexuális működést.
Ugyanakkor a szexuális vágy nem csak a szexuális cselekvésen keresztül értelmezhető, hanem ide tartozik a fantázia, a kíváncsiág a sóvárgás és sok egyéb testi, lelki, érzelmi terület. Ezért is a korábbi hipoaktív vágyzavar, szexuális averzió és egyéb kifejezések helyett jelenleg női vágyzavarról, női szexuális érdeklődés/készenlét zavarról beszélünk.

A legsúlyosabb esetben a szexuális vágy egyáltalán nincs, és a személy irtózik a szexnek a gondolatától is. A skála másik végén pedig az, hogy a korábbiakhoz, vagy a paretnerhez képest némileg alacsonyabb vágyról beszélhetünk.
Ennek a meghatározás azért is nehéz, mert sok esetben csak a személy korábbi aktívabb időszakához való csökkenésről beszélhetünk, vagy szintén gyakori esetben a partner vágya magasabb és egy normál vágyszint is relatív alacsonynak minősülhet.

Ugyanakkor gyakori, hogy a kezdeti kisebb mértékű vágykülönbség polarizálódik, ami azt jelenti, hogy mivel az alacsonyabb vágyú személy, – jelen esetben a nő – úgy érzi, hogy a férfi gyakrabban akarja az együttlétet, ezért rendszeresen vissza kell utasítania őt, tehát egyféle menekülő státuszt vesz fel a kapcsolatban. Mig a férfi érezheti azt, hogy a nő ritkán akarja, ezért az eleve magasabb vágy miatt is egyre gyakrabban és intenzívebben kezdeményez, ami így egy romboló körforgáshoz vezet, a férfi egyre inkább forszírozza az együttlétet, a nő pedig egyre inkább igyekszik eltávolodni. Sok esetben ez a folyamat a probléma elmélyüléséhez vezet, és így a férfi még sokkal jobban kezd vágyni a szexre, a nő vágya pedig mégjobban lecsökken, vagy akár meg is szűnik.
A női vágyzavar hátterében sokminden állhat, de természetesen a párkapcsolati sajátosságokat is nagyon fontos vigyelembe venni, mind párkapcsolati mind szexuális szempontból.

Női vágyzavar gyakorisága

A női vágyzavar, női szexuális érdeklődés/készenlét zavar gyakorisága egyes vizsgálatok szerint 22%-ot is eléri, más vigyzálatok pedid 1 és 35% közötti gyakoriságot találtak.
Kutatások muntatják, hogy a női vágyzavarban érintett személyek közel felénél más szexuális problémák is jelen vannak.

 

 

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU