Női vágyzavar, női szexuális érdeklődés/készenlét zavar

 

Női vágyzavar, szexuális érdeklődés/készenlét zavar elnevezései

Frigiditás a legrégebbi elnevezése ennek a problémának, ám ez ma már nem használatos, mert félrevezető, azt sugallja, hogy a frigiditás a személy sajátja, hogy az adott nő személyiségjellemzője az, hogy frigid. Miközben nem beszélhetünk olyanról, hogy frigid nő, mert a szexuális vágy alacsony mértéke, vagy hiánya nem feltétlenül jellemzi az egész személyiséget, hanem sokkal inkább csak egy aktuális pillanatnyi vagy akár elhúzódó probléma.

Leggyakrabban a női vágyzavar vagy női szexuális vágyzavar az ismert kifejezés. De az alacsony női szexuális vágy, csökkent szexuális vágy, hipoaktív szexuális vágyzavar, a szexuális averzió, szexuális fóbia, és a hypoaktív szexuális vágyzavar kifejezésekkel is találkozhatunk, illetve régebbi szakirodalomban a már említett frigiditás kifejezést is megtalálhatjuk.

Nemrégiben még a vágyzavar kétféle mértékét külön diagnosztikai kategóriának tekintették. Így a nagyon alacsony vagy nem létező vágyat hypoaktív szexuális vágyzavarnak nevezték, míg a szexualitás teljes elutasítását pedig szexuális averziónak. Mai terminológia szerint már mindkét esetben női vágyzavarról, női szexuális érdeklődés/készenlét zavarról beszélünk.

Mit jelent a női szexuális érdeklődés/készenlét zavar, női vágyzavar?

Női vágyzavar, női szexuális érdeklődés/készenlét zavarról akkor beszélhetünk, ha az alábbiak közül több is igaz:

  • A nő szexuális tevékenységek iráni érdeklődése jelentősen csökkent vagy teljesen megszűnt, vagy nem is volt soha.
  • Ha a szexualitással kapcsolatos gondolatok és erotikus fantáziák jelentősen csökkentek, teljes mértékben megszűntek, vagy soha nem is voltak.
  • Ha a szeretkezésre való kezdeményezés mértéke csökken, vagy ez teljesen hiányzik.
  • Ha a partner szeretkezésre való kezdeményezésire adott reakció jelentősen csökkent vagy teljesen megszűnt.
  • Ha a szexuális tevékenység közben a szexuális izgalom, a szexuális öröm jelentősen csökkent, vagy teljesen hiányzik a szeretkezések túlnyomó többségében.
  • A szexuális érdeklődés vagy készenlét jelentősen csökkent, vagy hiányzik minden külső inger esetén is, például vizuális ingerek, verbális ingerek, írásbeli ingerek stb.
  • A nemi szervek érzékenysége jelentősen csökkent vagy teljesen hiányzik a szexuális tevékenység többségében.

 

Mindezzel együtt a vágyzavar meghatározása nem mindig teljesen egyértelmű, mert az egyéni, szubjektív élmény sokszor a meghatározó. Így nem feltétlenül a hivatalos kritériumok, hanem a személy vagy a pár érzései a fontosak a saját szexuális működésükkel kapcsolatosan.

A szexuális vágy függ testi folyamtoktól (például hormonális és idegrendszeri folyamatok), a lelki folyamatoktól (érzelmek és gondolatok), a társas jellemzőtől (párkapcsolat), illetve az adott kultúrától is (például vallási vagy családi környezet).

 

Bejelentkezés, segítségkérés, érdeklődés

Ha szeretne segítséget kérni, bejelentkezni, időpontot kérni, akkor kérem, hogy írjon az alábbi e-mail címre:

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, párterapeuta

FUREDI@FUREDI.HU